събота, 16 юни 2018 г.

Панакота с бял шоколад и лавандула за SO into FOOD


Юнският брой на сп. SO into FOOD е посветен на едни от най-емблематичните представители на италианската кухня – пица и панакота и мога да кажа, че тематичният избор е особено сполучлив. И при двете предложения съществуват толкова много както класически варианти, така и възможности за интерпретации с тях, че могат да провокират и най-богатото въображение. Подходящи са за всеки сезон, но като че ли лятото им дава най-голям шанс да блеснат със своето многообразие. И макар че всички вкъщи много обичаме пица,  аз се спрях на идеята за десерт и направих един изключително подходящ за лятото вариант - панакота с бял шоколад и лавандула, гарнирана с кайсиев сос и бадемов пралин. В успешното съчетание на вкусовете на кайсиите и лавандулата и друг път съм се убеждавала, при Ottolenghi's Apricot, Walnut and Lavender Cake, и затова сега изобщо не се колебах в избора си. Млечно-сметановата желирана текстура е с приятен кадифен нюанс от шоколада, който се оценява допълнително в контраст с хрупкавия пралин, а ароматите на ванилията и лавандулата, допълнени с вкуса на кайсиите и бадемите, те пренасят в горещ летен ден, в който времето е спряло и единствено удоволствието от една перфектна хапка е от значение.



А явно съм провокира и интереса на момичетата, които стоят зад реализирането на идеята на сп. SO into FOOD, защото снимка на моята панакота не само се появи на Фейсбук страницата на списанието преди да излезе самия брой, но и е нейната актуална корица  (Cover Photo)

Благодаря ви, момичета!


Необходими продукти за 4-6 порции:
6 листа желатин
250 мл. течна сметана 35-6%
250 мл. пълномаслено прясно мляко
45 гр захар
Шушулка ванилия
100 гр бял шоколад
1 ч.л. цветчета от лавандула
За гарниране:
Бадемов пралин:
25 гр. бланширани бадеми
50 гр. захар
1 ч.л. олио
Кайсиев сос:
Десетина половинки от кайсии от компот, без люспи 
1 с.л. мед
1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:
Желатинът се накисва във вода за 4-5 мин. Шоколадът се начупва в голяма огнеупорна купа. В тенджера се смесват сметаната, млякото и захарта. Шушулката ванилия се разполовява с остър нож, остъргват се семенцата и всички и шушулката и семенцата се добавят в млечната смес. Слагат се на огъня и се разбъркват, докато сместа заври и захарта се разтопи. Отстранява се от огъня, отстранява се ваниловата шушулка и се добавя желатинът. Разбърква се, докато желатинът се разтопи. С млечната смес през цетка се залива шоколадът се разбърква, докато шоколадът се разтопи напълно. Добавят се цветчетата от лавандула. Сместта се разпределя в 4-6 чаши/купички. Чашите се охлаждат в хладилника за няколко часа, докато се течността се желира.
Приготвяне на бадемов пралин:
Фурната се загрява на 180 градуса С. Бадемите се разтилат в малка тава и се поставят във фурната за около 10 минути. Често се разбъркват като се внимава да не изгорят.
Приготвя се тава като се намазва с олио.
В малка касерола се изсипва захарта, добавят се 2 с.л. вода и се загрява на котлона докато захарта се карамелизира. Незабавно се разбъркват вътре изпечените бадеми, след което сместа се изсипва и разтила в тавата, намазана с олио. Когато изстине, след около 10 минути, втвърденият карамел с бадеми се начупва на парчита. Смила се в блендер или се счуква на ситно в хаванче.
Приготвяне на кайсиевия сос:
Кайсиите се слагат в малка касерола, добавя се медът и ваниловия екстрат и всичко се загрява на котлона. Вари се около десетина минути с бъркане до образува на сос. Сосът се прецежда през цетка за гладкост.
Сглобяване на десерта:
Всяка чашка с панакота може да се гарнира отгоре с лъжица от кайсиевия сос и да се поръси с пралин или да се обърне кремчето върху чиния и така да се гарнира. За да излезе кремчето безпроблемно от чашата, чашата се топва за секунди в гореща вода, може да се помогне и като се мине по ръба на кремчето с остър нож.


4 коментара:

  1. Вече е 2:46 през нощта,а аз нне спирам да чета. Бях изгубила следите на блога и сега наистина съм щастлива че отнови ви намерих.
    Всичко е така хубаво.спокойно и уютно при вас.
    Само това исках да ви кажа.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много благодаря за прекрасните думи! Много се радвам, че това, което правя, Ви доставя удоволствие! Такива коментари ме карат да продължавам, макар и понякога да имам съмнения! Поздрави

      Изтриване
  2. Невероятен блог, благодарна съм, че го открих! Търсех информация за едно гръцко сирене-меджитра, и попаднах тук, от където сега не мога да излезна! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря! Чудесно е, когато прочета такива коментари!

      Изтриване