Шакшука със сладки картофи, пикантно масло и маринован лук
Доста различно от класическата шакшука е днешното ми предложение, но ако авторитет като Yotam Ottolenghi счита, че това ястие може да се нарече така, и аз ще се придържам към него. За разлика от традиционното изпълнение, където яйцата се разполагат върху доматен сос, тук са си "полегнали" удобно върху пюре от сладък картоф и чедър, и, да ви кажа, се чувстват много комфортно - така както и вие ще се почувствате, докато ги хапвате. В крайна сметка, няма значение как се нарича едно ястие, важното е да „хваща“ окото и да е вкусно, а тази „шакшука“ е точно такава – цветна и вкусна, идеална за неделния брънч. И няма нужда да ходите (или поне не днес) до Лондон, за да се почувствате като в ресторант на Ottolenghi.
Рецептата е от книгата OTK Shelf Love на Noor Murad & Yotam Ottolenghi.Необходими продукти за 2 порции:
400 г сладки картофи, необелени и почистени
30 г червен лук, тънко нарязан на кръгчета
2 чаени лъжици лимонов сок
2 супени лъжици зехтин
50 г зрял чедър, едро настърган
1 скилидки чесън, счукани
¼ ч. л. млян кимион
4 средни яйца
15 г несолено масло
¾ супена лъжица сос шрирача/табаско или др. чили сос
Кориандър или магданоз за поръсване
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C с вентилатор. Набодете сладките картофи отвсякъде с вилица и ги поставете в покрита с хартия за печене тава.
Печете 45–50 минути или докато се сварят и
омекнат. Оставете настрана да се охладят и намалете температурата на фурната на
180°C с вентилатор.
Междувременно в малка купа
смесете заедно лука, 1 ч.л. лимонов сок и щипка сол и оставете настрана да се
маринова.
Отстранете кората на сварените картофи и ги накъсайте на парчета от около 4 см.
Прехвърлете обелените картофи
в голяма купа и оставете настрана. Поставете обелките обратно в тавата за печене
и ги поръсете с 1 супена лъжица зехтин, ¼ чаена лъжичка сол и смлян черен
пипер. Печете за 8 минути, или докато се запекат леко и започнат да стават
хрупкави. Оставете настрана да изстинат и да станат още по-хрупкави.
Използвайте вилица, за да
намачкате картофите до гладкост, след това добавете чедъра, чесъна, кимиона, ½
с.л. зехтин, останалата ч.л. лимонов сок, ¼
ч.л. лъжичка сол и черен пипер и разбъркайте, за да се комбинират.
Сложете ½ с.л. зехтин в тиган, за който имате капак. Изсипете сместа от картофено пюре в тигана, е я разпределите равномерно.
Сложете на средно силен котлон и оставете да се готви около 7 минути, за да започне да се оцветява дъното. Намалете котлона до среден и използвайте лъжица, за да направите четири кладенчета в картофената смес, като счупите по едно яйце във всяко.
Поръсете леко със сол и черен пипер, покрийте с
капака и гответе 4–5 минути, докато белтъците стегнат, а жълтъците все още са
леко течни.
Докато яйцата се приготвят,
сложете маслото и шрирачата в малко джезве или касеролка на среден огън и
докато маслото се разтопи.
Разпределете с лъжица пикантното масло върху яйцата, след това поръсете отгоре от хрупкавите картофени кори, половината маринован лук и магданоза.
Сервирайте веднага, с останалите корички
от картофи и маринован лук.
Коментари
Публикуване на коментар