понеделник, 31 януари 2022 г.

Баница със спанак и сирене

Чудили ли сте се защо обикновено спанакът се съчетава с мляко, сирене или други млечни продукти? Освен, че е вкусна и полезна, тази комбинация е и препоръчителна заради съдържащия се в спанака оксалат. Въпреки че се нарежда сред най-здравословните зеленчуци, честата му консумация в големи количества може да доведе до проблеми със здравето като напр. образуване на камъни в бъбреците. Топлинно обработен, зеленчукът има намалена до известна степен концентрация на оксалат, а комбинирането му с храна, богата на калций (като млякото и сиренето), неутрализира до голяма степен вредата от оксалата.

Съчетаването на спанака със сирене е доста популярно и е намерило място в редица типични за съответната кухня рецепти като тези за италианските равиоли или лазаня със спанак и рикота, френския киш със спанак и козе сирене, гръцката спанакопита с фета сирене и накрая нашата българска баница със спанак и бяло саламурено сирене.


 

Необходими продукти:

12-14 фини кори за баница

3-4 с.л. разтопено масло

1 жълтък за намазване

за плънката:

1 с.л. зехтин

1 малка глава лук ситно нарязана

1 пакет (300-350 г) листа от спанак

2 големи яйца

2-3 с.л. кисело мляко

350 г сирене


Начин на приготвяне:

Листата от спанак се измиват и се нарязват на ситно.

В тиган се загрява зехтинът  и се добавя лукът да се задуши до омекване, добавя се спанакът и той се задушава докато му спадне обема. Тиганът се маха от котлона и се оставя настрана да изстине.

В купа се разбиват двете яйца, добавя се киселото мляко и натрошено сиренето, добавя се и изстиналият спанак с лука и се разбърква.


Приготвя се тавичка с диаметър 28-30см като се намазва с част от разтопеното масло.

Фурната се загрява на 190 градуса С.

Върху плота се разстилат две кори една върху друга, около 1/6 от плънката се разпределя върху корите


навиват се на руло по дългата страна, след това на охлювче и се поставят в средата на тавата. 


Продължава се така с останалите кори като след като се навият на руло, се завиват около предходните две кори в тавата.

Отгоре баницата се намазва с останалото разтопено масло и с разбития жълтък.


Баницата се пече 40-50 минути до зачервяване.



2 коментара:

  1. Баницата ти е чудесна. Аз много обичам спанак, под всякаква форма сготвен. Сравнително от скоро започнах да го хапвам и суров, на салата, и ми хареса, макар преди да не можех да си представя. Обаче съм чела по-скоро обратни теории, че не трябва да се яде готвен, а само суров. Именно сготвен е вреден за бъбреците. Разбира се, нищо не разбирам и уви не се водя от здравословния начин на живот и хранене.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за коментара! А дали нещо е здравословно или не могат да се срещнат напълно противоречиви твърдения и наистина май е най-добре човек да не обръща много-много внимание, а да си хапва според предпочитанията:)

      Изтриване