събота, 27 юли 2019 г.

Лятна шоколадова торта с малини



Лятото е времето на леките десерти и тази торта е точно такава – лека, свежа и сочна. И всичко това с едни най-обикновени продукти. Лекотата и сочността на блатовете идва от употребата на олио вместо масло и на нискомаслено прясно мляко с лимонов сок (в оригиналната рецепта се използва buttermilk или мътеница), а свежестта е от малините в съчетание с крема сиренето. По същата рецепта приготвях вече кексчета, украсени с ананасови цветчета, и когато дойде време за избор на торта за рождения ден на дъщеря ми преди три дни, изобщо не се чудих този път каква да е тя – шоколадова с малини, естествено!



Заповядай да се почерпиш и ти!


Необходими продукти:

За блатовете:
95 г брашно
42 г какао, неподсладено
¾ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода
¼ ч.л. сол
2 големи яйца на стайна температура
100 г бяла кристална захар
100 г кафява захар
80 мл олио
2 ч.л. ванилов екстракт
120 мл мътеница (120 мл ниско маслено прясно мляко с 1 ч.л. лимонов сок)

За крема:
175 г сирене Филаделфия
75 г пудра захар
1 с.л. какао, неподсладено
100 мл пълномаслена течна сметана

За декориране:
200 гр. малини
Малко черен шоколад за настръгване


Начин на приготвяне:
В голяма купа се пресяват брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркват се хубаво и се оставят на страна. В друга купа се смесват яйцата, двата вида захар, олиото и ваниловата есенция. Разбиват се с миксер докато сместа изсветлее и захарта се разтвори.

В чаша към прясното мляко се добавя лимоновия сок и се разбърква.

Половината от яйчената смес се добавя към сухите съставки, добавя се и половината от прясното мляко и се разбърква добре, след което се добавя другата половина от яйчената смес и прясното мляко като сместа се разбърква само докато се получи еднородна смес, не повече.
Фурната се загрява на 180 градуса С.
Изрязват се два кръга от хартия за печене с диаметър 23-24 см, за да се покрие дъното и частично стените на формата за торта с диаметър 20 см. Хартията се намаслява леко. Сместа за блатовете се разделя на две и последователно се изпичат, освет ако не разполагаш с две еднакви форми за торта. Блатовете се пекат  в предварително загрятата фурна 18-21 минути всеки. След изваждане от фурната, блатовете се оставят във формата за няколко минути, след което се освобождават от формата и хартията и се оставят да се охладят напълно върху решетка. Трябва да са напълно изстинали, преди да се сглобят на торта и украсят с крем.
За крема всички продукти се разбиват в купа докато сместа с сгъсти.
Сглобяване на тортата - единият блат се поставя върху поднос за торта. Сипва се крем върху него и се разстила по повърхността му. Нареждат се малини, добавя се още крем върху тях. Поставя се вторият блат. Върху него се разстила останалият крем като се оставя малко от него ако ще се правят „розички“ за украса с него. С шпатула излезлият отстрани крем се разнася, но без да се покриват напълно блатовете отстрани, за да се постигне ефект на почти „гола“ торта.
Отгоре се нареждат още малини, шпричоват се „розички“ от крем (по желание) и се настъргва малко черен шоколад.
Сервира се с много настроениеJ.




1 коментар: