неделя, 21 април 2019 г.

Торта Колибри (Hummingbird Cake) за Цветница


За Цветница, имения ден на дъщеря ми, правя торта. Всяка година различна, за да е по-интересно и да има изненада, но все гледам да е или с цветна украса като Шоколадовата торта с желирани цветя или козуначената торта с крем муселин, или с цветно име като торта Маргарита. Тази година тортата е по-скоро плодова, но цветният елемент отново присъства.  Избрах да направя торта Колибри, която първо ме заинтригува с името си, след това със съставките си. Тя е доста необичайна - приготвя се с олио, а не с масло, съдържа повече плодове, отколкото брашно, сместа не изисква разбиване, и противно на името си, не съдържа никакви птици.


И въпреки леко загадъчното име, произходът на рецептата за торта Колибри е известен, а това, което подсказва родното й място, всъщност са ключовите съставки - банани и ананас. Замечта ли за нещо екзотично? И правилно, рецептата е създадена в Ямайка, вероятно в края на 60-те години.
Първоначално тя се наричала "Торта Докторска птичка", прякор за ямайски сорт колибри, наречен Red-Billed Streamertail. Името идва от начина, по който дългият клюн на птичката изследва цветята - като лекар, който проверява пациент. Но какво общо има това с торта от ананас и банани? Някои казват, че тортата е кръстена на птицата, защото е достатъчно сладка, за да привлича колибри (които ядат само нектар), докато други разправят, че жълтите парченца ананас из блатовете напомняли на оперението на птицата.

През 1968г. ямайският туристически съвет решава да опита да привлече туристи, като изпрати материали до пресата в САЩ. В пакетите имало и няколко рецепти от острова, включително и една за тортата „Докторска птичка“. Така тази рецепта се появява в местни вестници и готварски книги най-вече в южните щати под различни имена, включително и „Торта, която не трае дълго“.

Естествено рецептата има множество вариации като аз избрах тази на Джейми Оливър.  Винаги силно желаещ да постави своя собствен печат върху рецептите, Джейми Оливър е взел традиционната рецепта и я е допълнил с няколко нови елемента, основните от които са сокът и настърганата кора от лайм. Безспорно лаймът добавя повече свежест и засилва усещането за екзотичност, така присъщо за тази торта.  

Необходими продукти за торта с три блата 20 см:
За блатовете:
250 мл растително олио
350 г брашно с набухвател
1 ч.л. канела
350 г фина нерафинирана захар
4 зрели банана
1 консерва от 425 г ананас на кубчета
2 яйца
1 ч.л. ванилов екстракт
50 г орехи пекан
сол

За крема:
275 г пудра захар
125 г безсолно масло
250 г крем-сирене
1 лайм

За пралината:
50 г фина захар
25 г орехи пекан
25 мл сироп от консерва ананас
Ядливи цветя или цветя от ананас

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса С.
За блатовете в голяма купа се смесват сухите съставки - брашното, захарта, канелата, солта и нарязаните орехи.
В друга купа се намачкват обелените банани. Ананасът се изцежда от сока и се нарязва на по-ситни парчета. Добавят се олиото, ваниловият екстракт и яйцата и се разбъркват. Течните съставки се добавят към сухите и се разбъркват до хомогенност.
Изрязват се три кръга от хартия за печене, за да се покрие дъното на формата за торта с диаметър 20 см. Хартията се намаслява леко. Сместа за блатовете се разделя на три и последователно се изпичат, освет ако не разполагаш с три еднакви форми за торта. Блатовете се пекат  в предварително загрятата фурна 35-40 минути всеки. След изваждане от фурната, блатовете се оставят във формата за няколко минути, след което се освобождават от формата и се оставят да се охладят напълно върху решетка.
За крема - маслото със стайна температура се слага в купа заедно с крем-сиренето и пудрата захар. Разбиват се с миксер - първо на ниска скорост, тъй като иначе захарта ще се разхвърчи, а след това на по-висока. Добавя се фино настърганата кора на половин лайм, както и сока на целия. Разбърква се отново, до гладкост.
За пралината се постила лист хартия за печене върху голяма дъска за рязане. В тиган се сипва захарта заедно с малко вода и сиропът от ананасовата консерва. Захарта се оставя да се разтопи без да се разбърква. Добавя се щипка сол и щом карамелът стане светлозлатист, се добавят целите ядки орехи пекан. Тиганът се раклаща, зада се облеят ядките с карамела. Щом карамелът стане тъмнозлатист, орехите се изсипват върху листа хартия, като се разстилат. Оставят се да се втвърдят.
Сглобяване на тортата - единият блат се поставя върху поднос за торта. Сипва се една трета крем върху него и се разстила по повърхността му. Поставя се вторият блат. Върху него се разстила половината от останалия крем, поставя се и третия блат и се намазва с останалия крем. С шпатула излезлият отстрани крем се разнася, но без да се покриват напълно блатовете отстрани, за да се постигне ефект на почти „гола“ торта. Карамелизираните орехи се счукват в хаванче и се поръсват  върху тортата. Накрая се посипва с фино настъргана кора от лайм и се подреждат цветята.

 Весели празници!

Няма коментари:

Публикуване на коментар