Vermicelli alla Siracusana - паста по рецепта от района на Сиракуза, Сицилия
Тази публикация е
едновременно закъсняла и подранила – закъсняла, защото се явява продължение на
миналогодишните ми есенни публикации за Сицилия и подранила, защото е с една
по-скоро лятна рецепта, която изисква зрели патладжани, домати и чушки. Но ... сега
ми дойде вдъхновението. Зеленчуците може да не са с качеството и
вкуса на тези, узрели естествено на лятното слънце, но въпреки това създават
настроение и носят наслада.
Vermicelli alla Siracusana е една рецепта за паста от района на Сиракуза, видно от самото й наименование. Вече ти разказах за сицилианските градове Катания и Таормина като споделих рецепти, типични за Сицилия като капоната, паста ала Норма и за десерт – касата. Всички рецепти, и сладките и солените, се отличават с една подчертана наситеност на цветове и вкусове, целият колорит на този южен остров, Сицилия, е пренесен и в чиниите. Същото се отнася и за днешното ми предложение, уж простичко, а като се вгледаш, нищо не му липсва.
Vermicelli alla Siracusana е една рецепта за паста от района на Сиракуза, видно от самото й наименование. Вече ти разказах за сицилианските градове Катания и Таормина като споделих рецепти, типични за Сицилия като капоната, паста ала Норма и за десерт – касата. Всички рецепти, и сладките и солените, се отличават с една подчертана наситеност на цветове и вкусове, целият колорит на този южен остров, Сицилия, е пренесен и в чиниите. Същото се отнася и за днешното ми предложение, уж простичко, а като се вгледаш, нищо не му липсва.
Вермичелите са едни по-тънки спагети,
намират се и в нашите магазини, а можеш да ги замениш и със спагетини. В случая използвах пълнозърнеста паста.
Накрая завършекът на
рецептата оригинално е със сиренето Caciocavallo или Качокавало ,
но това сирене така и не го открих в София, така че може да бъде заменено както
с българския кашкавал (който се явява своеобразна негова разновидност, видно и
от близостта в имената), така и с по-популярния му италиански събрат - пармезана.
А за Сиракуза, какво да
ти кажа?! Интересна за туристите е старата част на града, която се намира на
остров Ортиджа. За да се стигне до нея, се пресича един от дваата големи моста,
които свързват малкото островче с новата част на големия остров. Сиракуза се
намира в югоизточната част на остров Сицилия и е на възраст над 2700 години. Известен
е с богатата си гръцка история, защото в един период от време е бил главният
съперник на Атина, когато блестял като столица на една от най-могъщите държави
на Средиземноморието – Магна Греция.
Тук е роден Архимед, а
според думите на Цицерон Сиракуза е "най-великият и красив гръцки
град". Истинска перла, чийто блясък е шлифован от древните гърци, римляни,
византийци, араби, нормани, германски завоеватели и испански конкистадори.
След опустошителното
земетресение от 1693 г. много древни обекти и паметници са били разрушени или
повредени, след което градът е възстановен в типичния сицилиански барок.
През 2005 г. древният център на Сиракуза е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
През 2005 г. древният център на Сиракуза е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.
Площадът
"Дуомо" е в сърцето на Ортиджа, място, смятано за свещена зона,
обградена с грандиозни постройки. Над всички се извисява катедралата, създадена като дорийски храм. В нейните основи
още могат да се видят останките от храма на Атина. После се е превърнала във
византийска базилика, в нормандска църква, украсявана и разширявана през
вековете.
Недалеч от площад
"Дуомо" се намира площадът "Архимед", в чийто център се
издига величествен фонтан, работа на Джулио Москети, със скулптурата на Диана-Богинята
на лова в средата.
И всички това заобиколено
с тесни колоритни улички, някои от които извеждат неизбежно до морето (нали
сме на остров) с ширнала се в безкрая гледка над Йонийско море.
Необходими продукти за 4
порции:
400 г паста Вермичели
(или спагетини)
1 средно голям патладжан
1 зелена чушка
4 с.л. зехтин
1 скилидка чесън
20 г филета от аншоа,
мариновани в олио
2 с.л. каперси
100 г черни маслини,
обезкостени
250 г обелени инарязани
на кубчета домати (1 консерва от 450г)
1 стрък свеж босилек
Сол и черен пипер
30 г пармезан (по
желание)
Начин на приготвяне:
Патладжанът се обелва и
се нарязва на кубчета със страна до 1 см., слага се в гевгир и се посолява и се
оставя да се отцеди за около 30 минути.
Чушката се почиства от
дръжката и семената и се запича на грил, обелва се и се нарязва на лентички.
Филетата аншоа се
нарязват на много ситно, като се оставят 4 цели за украса накрая по желание.
Зехтинът се загрява в
дълбок тиган, добавя се смачканата скилидка чесън до леко зачервяване, след
което се отстранява. Добавя се патладжанът и се запържва до златисто, след
което се добавят доматите, каперсите, маслините и филенцата аншоа. Добавя се
сол и черен пипер. Сосът се оставя да се готви на бавен огън около 15 минути,
след което се добавя нарязан на ситно свеж босилек.
В тенджера се загрява
вода за варенето на пастата до кипване, добавя се пастата и се вари до ал денте.
Пастата се отцежда като
се оставя малко от водата, в която е вряла, ако е необходимо да се добави към
соса. Отцедената паста се изсипва при соса, разбърква се и се сервира. Украсява се с филенце аншоа и листенца босилек. Поръсва се с пармезан.
Получава се изключително
вкусна и ароматна комбинация.
И само да напомня, че "На вкусен път с Татяна" за трета поредна година е номиниран за Годишните награди за кулинарни блогове на Блоговодител, отново в две категории: "Жител на света" https://kulinarninagradi.com/nominacii/jitel-na-sveta/2/ и "Кулинарни пътешествия" https://kulinarninagradi.com/nom…/kulinarni-pyteshestvija/…/ - двете категории, в които спечелих Наградата на журито за 2016г.. Ако ви харесва това, което споделям с вас в блога, бих се радвала да гласувате за мен за наградите от името на публиката https://kulinarninagradi.com/identity/?ev=nosession , а тези от вас, които изпълняват критериите да са част от журито - и от името на журито. Благодаря ви от сърце предварително!
И само да напомня, че "На вкусен път с Татяна" за трета поредна година е номиниран за Годишните награди за кулинарни блогове на Блоговодител, отново в две категории: "Жител на света" https://kulinarninagradi.com/nominacii/jitel-na-sveta/2/ и "Кулинарни пътешествия" https://kulinarninagradi.com/nom…/kulinarni-pyteshestvija/…/ - двете категории, в които спечелих Наградата на журито за 2016г.. Ако ви харесва това, което споделям с вас в блога, бих се радвала да гласувате за мен за наградите от името на публиката https://kulinarninagradi.com/identity/?ev=nosession , а тези от вас, които изпълняват критериите да са част от журито - и от името на журито. Благодаря ви от сърце предварително!
Чудесна паста, Танче, и още по-чудесна Сиракуза! Благодаря и за рецептата, и за снимките! Целувки!
ОтговорИзтриванеМного благодаря, Сонче!
ИзтриванеМного интересна комбинация на зеленчуци и аншоа и много красиво сервирана паста. Разходката е великолепна, Таничка, не съм била по тези места и ми е любопитно:). Поздрави!
ОтговорИзтриване