неделя, 3 февруари 2019 г.

Селски пайчета ала Гордън Рамзи


Напоследък Англия, разбирай цялото Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, е доста споменавана вкъщи, не само покрай злополучния (според мен) Брекзит, а и покрай актуалната семейна тема – избора на университет от дъщеря ни, така че тези пайчета, които ти предлагам днес, се явиха някакси логичният избор за употребата на малко домашно смляна каймичка. В зависимост от преобладаващия вид месо в каймата, пайчетата се наричат и по различен начин, тези с агнешко месо са овчарски (shepherds pie), а тези с телешко - селски (cottage pie). Ако погледнеш в Уикипедия, ще видиш, че рецептата за селски пай се споменава още в далечната 1791г. или по времето, когато картофите са обявени за годна за консумация култура, достъпна и за бедните. 
Първоначално се приготвял от остатъци от печено месо, което се покрива с картофено пюре, запича се и се сервира с още картофено пюре отстрани.
Съвременната версия на това ястие съвсем не се ограничава само до месо с едни простички картофи, а се допълва със съставки като зеленчуци, подправки, вино или бульон, масло и прясно мляко или яйца, за да се получи едно наситено с вкусове и аромати ястие, достойно за всяка трапеза.



Избрах си рецептата на Гордън Рамзи, която следвах, но не напълно, защото си имам и собствени виждания по въпроса как да приготвя една месна плънка и картофено пюре, а отделно импровизирах и с формата като приготвих отделни пайчета за всеки, а не един голям пай.


Продуктите за месната плънка:
500г. телешка кайма
2 с. л. олио (зехтин)
1 голяма глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, пресовани
1 голям морков, настърган
1 ч. ч. доматен сок и 3 с.л. доматено пюре
2 с. л. сос Worcestershire
100 мл. червено вино
300 мл. зеленчуков, телешки или пилешки  бульон
2 щипки суха мащерка
сол и черен пипер на вкус
150 г. грах от консерва

За картофено пюре:
1 кг. Картофи, обелени
100 мл. прясно мляко или два жълтъка
50 г. масло
сол и черен пипер на вкус
Настърган пармезан (по желание)

Начин на приготвяне:
Зехтинът се загрява и в него се слагат лукът и морковите. Разбъркват се 4-5 мин. на умерен огън, докато поомекнат, без да се зачервяват. Прибавя се каймата и се разбърква непрекъснато, за да не остане на топчета. Добавят се чесънът и подправките, вкл. сосът Уостър. Налива се виното и се оставя да ври, докато почти се изпари. Врящият бульон се добавя черпак по черпак към соса, като се разбърква и се изчаква течността да се изпари. Слагат се доматите и сосът се оставя да ври непокрит, докато се изпари течността и се сгъсти, като се разбърква от време на време. Пълнежът трябва да изглежда сочен. Добавя се грахът от консервата и се разбърква.

Междувременно в тенджера се загрява около 2 л подсолена вода. Картофите се обелват и нарязват на четири. Пускат се във врящата вода и се варят докато омекнат.Сварените картофи се отцеждат и се пюрират с преса за картофи. Горещото пюре се връща с тенджерата на котлона и се разбива с шпатула или лъжица няколко минути на умерен огън, за да се изпари влагата. Веднага щом пюрето започне да образува тънък слой на дъното на тенджерата, се маха от огъня и вътре се разбива маслото, нарязано на кубчета, постепенно, кубче по кубче. Добавя се прясното мляко или жълтъците и разбиват енергично в горещите картофи. Добавя се сол и щипка черен пипер. Проверява се как е на вкус и ако е необходимо се добавя още сол.

Фурната се загрява на 190 градуса целзий.
Приготвят се 6-8 огнеупорни формички, във всяка форма до половината се сипва от месната плънка, отгоре се покрива щедро с картофено пюре, което се разпределя равномерно с вилица, но така че да се получат и връхчета, които като се запекат са много вкусни. По желание, може да се настърже малко пармезан.  Формите се нареждат в тава и се пекат във фурната за приблизително 18-20 минути, докато отгоре се получи златиста коричка.

Пайчетата се сервират след леко охлаждане с чаша вино или тъмна бира, за да е по-английско.


2 коментара: