неделя, 6 януари 2019 г.

Родопски пататник и катък


Новата 2019 година я посрещахме в Родопите, в една вила навътре в планината, в близост до местността „Хайдушки поляни“, по пътя между хижа „Момчил юнак“ и хижа „Преспа“. Посрещнахме Новата година с добра компания, богата трапеза и здраво (снежно) време, дано така да ни върви през цялата година! 
Имахме само два дни на разположение, но си изкарахме чудесно – навън на снега, на разходка до съседните хижи или вътре във вилата около камината и голямата трапезна маса, всичко допринесе за едно много приятно прекарване, дори (или може би и заради) бутането и дърпането на някои от колите, оказали се не съвсем пригодни за снежните планински пътища или предварителните приготовления на празничната трапеза в леко тесничката за всички ни кухня. Така, дружно, три деца, един тинейджър и осем възрастни (само дъщеря ни единствено ни липсваше, но така е с порасналите деца, навършили цели осемнадесет години, имат си собствени компании и други занимания - всичко по реда на нещата и времето...) изпратихме старата и посрещнахме новата година. На хубаво място като Родопите, където всичко ни харесва – планината, храната, местните хора; където се зареждаме с положителна енергия за известно време напред и така по-лесно се връщаме към ежедневния градски живот.  По-лесно е и защото можем и вкъщи да си пренесем някои от зареждащите моменти – планината няма как да пренесем, но традиционните родопски ястия можем да пробваме да си ги приготвим и вкъщи като на първо време предлагам едни по-семпли рецепти, които всеки може да изпълни като пататника и катъка.


Планинската храна из целия свят си прилича - силна, с малко продукти и носеща достатъчно енергия, за да се справиш с по-тежките природни условия. Такъв е и савойският тартифлет, и родопския пататник – простички, питателни и здраво стъпили на земята.
Пататникът е традиционно ястие на родопския край от настъргани картофи, лук, сирене, яйца и джоджен, омесени заедно и изпечени във формата на тънка питка. Ако се съди по разнообразните варианти на рецептата, някои продукти може да се пропуснат, а може да се добавят и други. Може да се направи и в кора тесто или без сирене и яйца, или да се добави кашкавал, или гъби (горски пататник), или нещо друго. Картофите, лукът и джодженът обаче са задължителни. Освен това пататникът може да се пече в тава на фурна или в тиган върху котлон, като първо се изпича от едната страна и после внимателно върху капак или дъска се обръща и се връща в тигана, за да се изпече от другата страна. Можеш да опиташ истински пататник в ресторанта на хотел „Момчил юнак“ или пък да си го направиш вкъщи по предложената рецепта. 

Истинският катък пък се прави от последното мляко, което дават овцете наесен. То е особено гъсто и мазно. За да стане катъкът, млякото се засирва с натрошено овче сирене и се налива в стомни, в които престоява от 20 дни до няколко месеца. След това стомната се чупи и отвътре се появява този уникален млечен продукт, който се нарича катък. Но ако успееш да се добереш до истински катък, ще е цяло чудо, защото най-вероятно са останали малцина, които си правят труда да го произвеждат по традиционния му начин. Аз лично си спомням само като дете да са ми предлагали истински катък, което не значи, че съм опитвала, защото и аз като всички деца бях много скептично настроена към всичко непознато. В днешно време катък наричаме и една смес основно от цедено мляко и овче сирене, която си е доста вкусна и е чудесна разядка за делник и празник.
Но катъкът, колкото и да е вкусен, изглежда не съвсем апетитно и всякаква фотогеничност му е чужда. Затова поднасянето му върху печена чушка с резен краставица отгоре, предложено от шеф Ивелина Иванова в нейната книга Любими български рецепти (от нея са и двете днешни рецепти) ми се видя много привлекателно и ефектно и съвсем не съм тормозила въображението си да измислям нещо друго.

Необходими продукти за пататник:
800 г картофи
1 глава лук, много ситно нарязана или настъргана
2 яйца
200 г натрошено сирене
1 ч. л. черен пипер
2 с. л. нарязан пресен джоджен или 1 с.л. изсушен
3-4 с. л. масло

Необходими продукти за катък:
200 г изцедено кисело мляко
100 г овче сирене
2 с. л. запечени орехи, нарязани
1 с. л. копър, нарязан на ситно
1 скилидка чесън, пресована
4 с. л. зехтин или олио
сол и оцет на вкус
4 печени червени чушки
1 краставица (по желание)

Начин на приготвяне на пататника:
Картофите се обелват и се настъргват на едро ренде. Посоляват се и се оставят 20 мин. да се отцедат.
Фурната се загрява на на 180° С.
Картофите се изстискват много добре от отделения сок.
Яйцата се разбиват леко, прибавят се към картофите, разбъркват се с лука, сиренето и яйцето. Слагат се подправките. Добавя се сол на вкус, ако е необходимо.
Тавичка за печене се намазва обилно с масло, изсипва се картофената смес и отгоре се слагат малки бучици от маслото.
Пататникът се пече около 40 мин. , докато хубаво се зачерви. Поднася се горещ с кисело мляко.

Начин на проготвяне на катъка:
Изцеденото кисело мляко се разбърква със солта и няколко капки оцет. Добавя се зехтинът на тънка струйка. Слагат се чесънът, натрошеното на ситно сирене, орехите, две печени чушки, нарязани на лентички, и копърът. Сместа се оставя в хладилника.
Другите две чушки се срязват на две по дължина, от тях се изрязват кръгчета или квадратчета с големината да може отгоре да се побере една лъжица от катъка. Чушките се подреждат в чиния за сервиране, отгоре се сипва по една лъжица от катъка и се поръсва с орехи. За свежест и красота може да се украси с тънко резенче краставица.


А за атмосфера и настроение, още малко планински снимки:

10 коментара:

  1. Браво, чудесно описано, така си беше!

    ОтговорИзтриване
  2. О, толкова ти благодаря за тази публикация, Таничка! Родопите са едно вълшебно място. Наред с храната и снимките ти на природната красота, ме пренесе там и толкова уютно ми стана. Честита Нова година, здраве и вдъхновения ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Кате! Честита нова година, здраве и късмет желая на теб и на цялото ти мило семейство!

      Изтриване
  3. Танче, много ми хареса статията. Добре, че си се сетила поне ти да направиш някакви снимки. Дай Боже тази година да имаме и други такива приятни изкарвания.
    Ивайло

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Не се съмнявам, че ще има и други такива прекарвания, тя годината сега започва :)

      Изтриване
  4. Чудесна публикация.Родопите са любимо място за мен.Имам приятелка в Смолян, тя прави постен пататник.Но тук рецептата също е чудесна, за катъка също.Прекрасно, благословено от Бога място е Родопският край.А хората са дружелюбни и прекрасни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Родопите са ми любимо място, а за родопски ястия умирам! А и с уютна компания и при такива хубави гледки, какво повече му трябва на човек? Чудесни рецепти и още по-чудесни снимки! Пожелавам ти много такива прекрасни моменти! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  6. Уникална планина,Прекрасни хора и Изключително вкусни гозби...

    ОтговорИзтриване