четвъртък, 14 юни 2018 г.

Фритата с тиквички, рикота и цветове от тиквички


Да, знам. Не съм писала от повече от три седмици. Но ще ме извиниш, защото ти нося цветя. А цветята са най-доброто извинение, нали!? А когато са и във формата на вкусно ястие, са направо перфектното извинение. Направила съм ти фритата, италианската реплика на френския омлет. Но не каква да е фритата, а с цветове от тиквички – тези ярки, жълто-оранжеви, големи цветове, отворили широко венцелистчета като най-широката детска усмивка в слънчев ден. А освен че са красиви, тези цветове са и вкусни, свежи и леки, идеално допълнение към самите тиквички и сиренето рикота, другите продукти, които използвах във фритатата, за да ти поднеса едно наистина лятно ястие.  


Макар че е подобна на омлета, начинът, по който се приготвя frittata е това, което я отличава от омлета.
Омлетът е с вид на палачинка, която традиционно без пълнеж. Ако има зеленчуци, сирена или друг пълнеж, те се обработват отделно и се поставят от горната страна на омлета, след което той се затваря и сервира. Така яйцата във вътрешността остават сочни, пухкави и леко рохки. Фритатите се приготвят в чугунен тиган или в тиган с метална дръжка, защото те се започват върху печката и след това се завършват във фурната. Тя се прави, като първо в тигана на котлона се обработят зеленчуците, после се добавят разбитите яйца и се пече за няколко минути, докато външните ръбове се поставят. След това тиганът се прехвърля във фурната, където се довършва готвенето.

Рецептата е адаптирана от тази тук.

Необходими продукти за 3-4 порции:
6 яйца
50 мл пълномаслена сметана
1 ч.л. сол
½ ч.л. прясно смлян черен пипер
3-4 четири стръка зелен лук, само зелената част, нарязана на ситно
2 много малки тиквички, нарязани на кръгчета
5-6 цвята от тиквичка*, измити с отстранен плодник
50 гр сирене рикота
2-3 с.л. масло

Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса С.
В купичка се разбиват леко яйцата, добавя се сметаната, солта и пипера и сместа се разбърква колкото да се смесят съставките.
В голям тиган (25 см) с метална дръжка (такъв, че да може да се пъхне след това във фурната), на котлон на умерена температура, се загрява маслото. Добавят се тиквичките и зеления лук и се задушават за 7-8 минути, докато тиквичките омекнат и започнат леко да се зачервяват.

Добавя се яйчената смес и леко се разбърква, за да се разпределят зеленчуците. Котлонът се намалява до слаб. Добавят се цветовете от тиквичките, а между тях се разпределя рикотата. Внимателно цветовете от тиквички леко се притискат с пръсти към дъното на тигана, така че частично да се потопят в яйце.

Тиганът се слага в загрятата фурна, докато фритатата се изпече до златисто (за около 15 минути).
Фритатата се изважда от фурната, леко се охлажда и се сервира.
 ----------------------------------------------------------
*цветове от тиквички съм виждала да се продават в тарелки в големите супермаркети като Метро, но най-добре да са прясно откъснати от градината - почти във всеки български двор със зеленчукова градина, има засадени и тиквички, като част от цветовете са т.нар. мъжки, т.е. не раждат тиквичка и така са идеални за приготвяне на ястие с тях.

2 коментара:

  1. Чудесна фритата, която непремемно ще изпробвам.Тази година засях цял ред тиквички специално за цвят.Цветът е вкусен и суров в салати, а също и пълнен с различни пълнежи.Прекрасна рецепта, изглежда великолепно.
    Поздрави и весело лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Чудесно е, че си имате градина, аз ползвам тази на майка ми, но понеже не е много близо, по-рядко ми се случва! Поздрави!

      Изтриване