Бисквити Palmiers (Сълзица) и френски горещ шоколад
Традиционно вкъщи с изваждането
и нареждането на коледната украса в първите дни на декември, си правим и нещо сладичко, ей така, за повече настроение. Тази година се спрях на хрупкавите бисквити, познати в България като
бисквити Сълзица, а
известни на останалия свят като френските Рalmiers. Добрата новина за любителите на тези
бисквити е, че ако
разполагаш с готово бутер тесто, можеш да си ги приготвиш бързо и лесно и за
няколко минути в кухнята да заухае на карамелизирана захар и канела, а ако
прибавиш и някакви ядчици към плънката и чаша топъл шоколад, то коледното
настроение ти е гарантирано.
С френските бисквитки върви
френската версия на горещ шоколад, известна като Chocolat Chaud - напитка от мляко и натурален
шоколад с голямо съдържание на какао и малко захар. Това е. Красотата на тази рецепта е в простичкото
изпълнение. Тайната е в по-продължителното варене на тих огън на млякото с
разтопения шоколад в него, докато се получи една много приятна, кадифена
гъстота.
Бисквити Palmiers
Необходими продукти за 25-28
бисквитки:
300 грама бутер (многолистно)
тесто
3 с.л. захар (6 с.л. захар, ако
няма да се ползва лешников крокан)
3 с.л. лешников крокан
1 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
Върху лист хартия за печене се поръсват
3
с.л. захар и ½ ч.л. канела и
върху нея се разстила многолистното
тесто. Поръсва се с
останалата захар или крокана и леко се разточва с точилка, за да се
залепят за тестото кристалчетата захар и крокана.
Тестото се навива симетрично на рула от двете страни.
Навитото руло се
завива с хартията за печене и се прибира във фризера за 10-15 минути или в хладилника за 30-40
минути, за да стегне.
Фурната се загрява на 220
градуса Целзий. Приготвя се тава 30х40 см като се покрива с хартия за печене.
След като тестото е стегнало се
нарязва върху дъска за хляб на
филийки с помощта на тънък остър нож.
Нарязаните бисквити се
нареждат в тавата и се
пекат за около 15 минути или
докато придобият леко златист цвят.
Изваждат се и се охлаждат върху
решетка.
И се сервират.
Съхраняват се в кутия или буркан плътно затворени, за да останат
хрупкави.
Френски горещ шоколад
Рецептата е тази на David Lebovitz.
Необходими продукти за 4 чаши:
500 мл прясно мляко
130 г черен шоколад (64%
съдържание на какао)
3 ч.л. кафява захар
(опционално)
Начин на приготвяне:
Млякото се загрява в тенджера
почти до завиране. Добавя се нарязаният на ситно шоколад, отдръпва се от огъня
и са разбърква, докато шоколадът се разтопи.
Добавя се захарта, ако ще се
ползва като моят съвет е да се изчака да се опита напитката и всеки да си
добави захар на вкус. Връща се обратно на тих огън и се загрява почти до
завиране в продължение на 5 минути, като се разбърква непрекъснато. Отдръпва се
от огъня и се сервира веднага.
Може да бъде направен няколко
часа предварително. В такъв случай се затопля на бавен огън преди поднасяне. Може
да се добавят допълнително аромати – канела, ванилия, коняк или ликьор. Ако напитката
не е достатъчно сладка се добавя допълнително кафява захар.
Коментари
Публикуване на коментар