Торта „Sans rival“. Без конкуренция.
Sans
rival е торта от Филипините,
направена от целувчени блатове с ядки и маслен крем. На френски името на този
десерт означава "без съперник" и наистина е така! Тази рецепта има френски произход и
има своите корени от тортата с блатове от белтъци и бадеми и/или лешници
Dacquiose. Тя може да бъде хрупкава или леко дъвчаща, в зависимост от това
колко хрупкави са целувчените блатове и колко дълго я оставиш да престои в
хладилника. Аз оставих тортата в хладилника за една нощ и тя стана сочна, леко
дъвчаща, наподобяваща нуга. Ядките са хубав хрупкав контраст, а ароматът на
ванилия добавя нотката екзотичност, явяваща се напълно свойствена за тъкмо тази
торта. Като цяло, успех!
Рецептата
е адаптирана от тази тук.
Необходими
продукти:
За
платките:
6
белтъка, със стайна температура
щипка
сол
185
г фина кристална захар
50
г кашу
50
г шам фъстък, белен
1
ч. л. ванилов екстркт
За
крема:
120
мл вода
150
г захар
6
жълтъка
180
мл сметана
125
г меко масло
1
ч. л. ванилов екстркт
За
завършване на тортата:
50
г кашу
50
г шам фъстък, белен,
няколко захаросани розови цветчета
Приготвяне
на платките:
Цялото
количество кашу и шам фъстък (и за платките и за гарниране на тортата) се
запичат по отделно в предварително нагрята фурна на 180 градуса C за 6-8 минути
като се разбъркват периодично. Ядките се оставят да изстинат и се натрошават на
ситно. Оставят се настрана.
Фурната
се нагрява на 135 градуса C. Подготвят се две плоски тави. Върху два листа хартия
за печене се очертават пет кръга с диаметър 16-18 см. Хартията се обръща от
другата страна (маркировката ще продължава да се вижда и ще се предотврати
отпечатък от графита върху платките.) Кръговете се напръскват със спрей за печене
или се намазват леко с растителна мазнина.
Белтъците
със солта се разбиват с миксер на средна скорост докато започнат да образуват
пяна. Скоростта на миксера се увеличава и тогава към тях по малко се добавя
захарта и се разбива докато се получи стегнат и лъскав меренг. Когато мернегът
е готов в него се изсипват половината от смлените ядки. Разбъркват се със
силиконова шпатула внимателно, така че да се запази обемът на меренга.
Сместа
се изсипва в пош с шприц и се очертават спираловидно дискове върху хартиите за
печене. Трябва да се получат платки с дебелина 1 см.
Тавите
се слагат във фурната на средно ниво. Пекат се 1 час като ако се зачервят
прекалено, се покриват с хартия или фолио. След като са готови, се оставят във
фурната с отворена врата за 15 минути. Когато се извадят от фурната, платките се
отстраняван внимателно от хартията за печене и се поставят върху решетка.
Когато
платките поизстинат внимателно се отлепят от хартията за печене. Съхраняват се
една върху друга с чиста хартия за печене между тях. Могат да се приготвят до
три дни предварително като се съхраняват на сухо и по-хладко място, но не в
хладилник.
Приготвяне
на крема
Водата
и захарта се слагат в тенджера да заврат и се варят докато се получи сироп,
докато достигнат 125 градуса С. Междувременно в купа жълтъците се разбъркват с
телена бъркалка. Към жълтъците на тънка струйка се изсипва врелият захарен
сипоп и се разбива докато сместа се охлади.
Покрива
се плътно със стреч фолио и се оставя да се охлади напълно.
Маслото
и сметаната се разбиват с миксер докато
стане пухкава смес. Към нея се добавя жълтъчената смес и ваниловият екстрак и се разбива докато се
получи гладък крем, но се внимава много да не се прекали с разбиването и кремът
да се пресече.
Сглобяване
на тортата
Върху
картонената подложка или плоска чиния за торта се поставя една платка. Покрива
се с 1/5 от крема. Поставя се втората платка, 1/5 крем, и т.н. като се завършва
с крем.
Тортата се гарнира с натрошените ядки и се оставя за минимум 3-4 часа в хладилника, най-добре цяла нощ или цял ден и се поднася по предназначение.
Великолепна е, Таничка! За пръв път чувам за тази торта. И крема и блатовете са много добре съчетани, а изпълнението ти е перфектно. Поздрави!
ОтговорИзтриване