Чийзкейк с основа от бисквити спекулас (Speculaas) и Горещ бял шоколад със сметанов ликьор Бейлис
Вчера вкъщи открихме
коледния сезон. Сутринта извадих кутиите с коледна украса и, докато подреждахме,
с дъщеря ми се уговорихме вечерта да гледаме любимият ни коледен филм „Love actually” - гледали сме го десетки
пъти (аз поне), но не ни омръзва и ни е станало нещо като традиция преди Коледа
да си избираме някоя вечер (най-добре събота), да се настянаваме и
тримата пред телевизора и да си го пускаме като преди това сме си припомняли
любими моменти и фрази. Обикновено си го пазим за последните дни преди Коледа,
но сега и двете решихме, че като го гледаме още в началото на декември, ще
имаме време да си го пуснем още веднъж до Коледа. Беше решено, дори и третият
член на семейството да не беше съгласен, бяхме 2 на 1 гласа, т.е. ние печелим J.
Да, но коледен филм се гледа
с подходяща храна и напитки. Това беше лесно, от седмици в главата си имам
десетина рецепти, които искам да пробвам преди и за Коледа, а пък дъщеря ми си беше
харесала в коледното издание на едно списание рецепта за горещ шоколад, така че
трябваше само да излезем за малко до някой супермаркет и да си набавим продуктите,
които ни липсваха.
Аз се спрях на чийзкейк с
основа от бисквити спекулас (Speculaas), а
горещата напитка беше горещ бял шоколад с бейлис.
Speculaas са тънки, много хрупкави, овкусени
с много подправки бисквити, които традиционно се приготвят на или
непосредствено преди Никулден в Холандия и Белгия и по Коледа в Германия. Това,
което прави тези бисквити по-различни от други сладки и курабийки, подправени с
типичните за Коледа джинджифил, карамфил, кардамон и индийско орехче, е че върху всяка бисквита е щампован някакъв
образ или фигурка (често от традиционните истории за Св. Никола), което се
постига със специални формички за speculaas. За съжаление аз нямам такива формички и не мога
да направя бисквитите в традиционния им вид. Но пък от няколко години в
българските магазини се намират тези бисквити и, когато случайно попаднах (в
същото коледно списание, където е рецептата за шоколада) на рецептата за чийзкейк с основа от спекулас, реших че ще я
пробвам. И ето:
Чийзкейк с основа от бисквити спекулас (Speculaas)
Необходими продукти за 12
броя малки чийзкейка или един голям за форма 22 см:
За бисквитената основа:
250 г бисквити Spekulatius/Speculaas*
80 г масло, разтопено
За пълнежа:
200 г прясно мляко
Щипка сол
80 г захар
60 г пшеничен грис
8 листчета желатин
300 г извара/рикота
2 с.л. лимонов сок
200 мл сметана
За декорация:
50 г натрошени бисквити
100 г сладко от череши
30 мл черешов ликьор
* бисквити Spekulatius може да си купиш в магазините на Била и Т-Маркет
* бисквити Spekulatius може да си купиш в магазините на Била и Т-Маркет
Подготвя се форма с 12 гнезда за мъфини, в които се поставят хартиени формички.
За основата бисквитите се смилат. Изсипва се в
съд с разтопеното масло и
сместа се разтрива хубаво с пръсти, така че да се овлажни равномерно.
Бисквитената смес се разпределя във формите (слага се
по една препълнена супена лъжица на форма) и се притиска плътно към дъното.
За пълнежа в малка тенджерка се загрява
млякото заедно със солта и 1 с.л. от захарта. Добавя се пшениченият гриз и се
бърка докато сместа се сгъсти леко. Маха се от огъня и се оставя настрана.
Желатинът се потапя в купа
със студена вода.
В друга купа изварата се
разбърква с лимоновия сок и останалата захар.
Накиснатият желатин се
прехвърля в тенджерка с 250 мл вода и се загрява като се бърка, за да се
разтвори. Маха се от огъня и към него се добавя една супена лъжица от
изварената смес, разбърква се и се добавя още една супена лъжица от изварената
смес, след което желатиновата смес се изсипва при изварата, разбърква се.
Добавя се и млякото с гриза и също се разбърква.
Сметаната се разбива и се
добавя към сместа.
Сместа се разпределя във
формите, като се запълват почти догоре.
Чийзкейковете се охлаждат минимум 4
часа преди да се сервират.
За декорация се гарнират с
настъргани бисквити и сладко от череши.
Сладкото се смесва с ликьора
и се загрява на умерен котлон докато заври. Отстранява се от котлона и се оставя 5 минути да се поохлади.
Разпределя се по една чаена лъжица в центъра на всеки чийзкейк.
Горещ бял шоколад със
сметанов ликьор Бейлис
Необходими продукти за 4 големи
чаши:
600 мл прясно мляко
200 мл течна сметана
100 мл сметанов ликьор
Бейлис
2 с.л. кафява захар, по
желание
100 г бял шоколад
20 г черен шоколад
Начин на приготвяне:
Млякото, 100 мл от
сметаната, ликьорът и захарта се загряват в тенджерка.
Двата шоколада се нарязват
на ситно.
Белият шоколад се добавя към млечно-ликьрената смес и се бърка докато
се стопи.
Останалата сметана се
разбива.
Шоколадът се налива в
чашите.
Отгоре се сипва по една-две супени лъжици бита сметана.
Поръсва се
черен шоколад
и се сервира веднага.
Много вкусно изглежда всичко! Много ми харесва, че слагаш снимки на продуктите - така се ориентирам какво да купя, ако реша да изпробвам рецептата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара! Наистина са вкусни нещата! Моите първи критици, дъщеря ми и съпругът ми, ме следят да не публикувам нещо, което само изглежда вкусно :) А за продуктите - и на мен ми е по-лесно като си подредя всичко нужно предварително, защото ми се е случвало да започна да приготвям някое ястие и след това да се окаже, че някой продукт вече ми е свършил или не е в достатъчно количество - най-често това са продукти, които разчитам, че винаги имам вкъщи - захар, яйца, мляко, масло...
Изтриване