събота, 5 декември 2020 г.

Маслени бисквити

Както стана вече обичайно в този блог, и тази година обявявам тук откриването на Коледния сезон, този път с едни домашно приготвени маслени бисквити. И макар във всяко едно друго отношение 2020г. да е необичайна, то поне заниманията, които изискват само уютна домашна обстановка и компанията на най-близките, можем да си позволим да ги вършим по обичайния и обичания от нас начин. Стига да сме живи и здрави, естествено.

А ако си стоим вкъщи и се отдадем на кулинарни занимания, то има голяма вероятност да се опазим живи и здрави и да дочакаме края на необичайната обстановка в добро физическо и психично здраве.

Ето го и моето предложение за коледни сладки, които носят наслада не само на небцето, но и на душата, защото отдавна е известно, че готвенето е и терапия срещу депресия, тревожност и всякакви душевни терзания 😊

 

Необходими продукти за около 24 бисквити:

200 г меко масло

100 г захар

1 яйце

200 г бяло пшенично брашно

100 г царевично фино брашно

Щипка сол

1 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. канела

¼ ч.л. млян джинджифил

Щипка индийско орехче

1 ч.л. ванилов екстракт

1 с.л. сметана

Начин на приготвяне:

В купа се пресяват сухите съставки и се оставят настрана. В друга купа разбиват маслото и захарта до пухкав крем, добавя се яйцето и се разбива докато се поеме. Постепенно се добавят сухите съставки и с ръка или с приставката за тесто на миксера се разбъркват, така че да се разпределят различните съставки навсякъде равномерно. Оформя се гладко тесто. Тестото се разделя на две, оформят се две топки, увиват се в стреч фолио и се прибират в хладилника за 1 час.

Приготвят се две тави, покрити с хартия за печене.

Фурната се загрява на 175 градуса С.

Върху набрашнена повърхност се разточва тестото (първо едната част, след това другата) с дебелина 4-5 мм. И ако имаш печати за бисквити сега е момента да ги използваш, след което с кръгла форма за изрязване на бисквити с диаметър 6 см се изрязват бисквитите. 

Бисквитите се нареждат в тавата върху хартията за печен и се пекат в загрятата фурна 12-15 минути. След което се изваждат, оставят се за 1-2 минути в тавата да се стегнат, след което се изваждат върху решетка до пълното им изстиване.


 По същия начин се процедира и с втората топка тесто.

Весела Коледа!  💖



Няма коментари:

Публикуване на коментар