неделя, 9 юни 2019 г.

Ягодова шарлота


Шарлота е класическа френска торта като под това име не се разбира торта с определен вкус и по определена рецепта, а се крие начина на приготвяне – форма, покрита с бишкоти, пaндишпaн или мacлeн xляб, която ce пълни c плoдoвe, ĸpeм, най-често баварски, мyc или cмeтaнa, ĸoитo ce жeлиpaт. Toзи дecepт изглeждa cлoжeн зa нaпpaвa, нo вcъщнocт изиcĸвa caмo мaлĸo пoвeчe вpeмe. За произхода и наименованието на тортата се разказват различни истории като най-популярната е, че шарлотата е измислена от прочутия френски готвач Мари-Антоан Карем, който я нарича така в чест на единственото дете на бившия си работодател Джордж IV, принцеса Шарлот и на дъщерята на неговия нов работодател Цар Александър I като в негова чест шарлотата е наречена и руска или russe.  Шарлотите са много подходящи за празничен повод, защото позволяват да се направят различни украси, да се завържат с панделка и ефектно да се поднесат. Във формата на шарлота могат да се поднесат някои от класическите десерти като тирамису напр., но най-често те са посветени на определен плод като ягодовите са едни от най-вкусните и най-атрактивните, каквато е и тази, която ти предлагам аз.




Необходими продукти:
32 бишкоти савоярди
1 кг ягоди
400 г кисело мляко 2 %
100 г захар
350 г  течна сметана
1 пакетче желатин
1 с.л. кокосови стърготини


Начин на приготвяне:
От ягодите се отделят 5-6 ягодки (най-красивите). Останалите ягоди се измиват, почистват от дружките, половината се нарязват на кубчета и се слагат в голяма купа. Другата половина от ягодите се пюрират в блендер заедно с киселото мляко и се добавят в купата с нарязаните на ситно ягоди.
Желатинът се разтваря в огнеупорен съд с 6 с.л. вода и се оставя да набъбне, след което се разтопява на водна баня. Добавя се към ягодово-млечната смес като хубаво се разбърква. Сметаната заедно със захарта се разбива на крем и се добавя към ягодите и млякото. Купата с крема се прибира в хладилника за 10-15 минути да стегне лекичко.
Върху подложка за торта се слага ринг за торта с диаметър 23 см или използваш направо форма за торта с диаметър 23 см.
Приготвят се 22 бишкоти като се изрязва по два сантиметра от всяка.
Сипва се тънък пласт от получения крем на дъното така че да остане от страни непокрито място около 1 см. Нарежда се един ред от изрязаните по-къси парченца бишкоти върху крема като се оставя празно пространство между бишкотите и ринга. В пространството между наредените бишкоти и ринга се подреждат по-дългите парчета бишкоти със захаросаната част навън, така че бишкотите да бъдат плътно една до друга. Изсипва се 1/4 от крема така че да се покрие първия ред бишкоти и формата се прибира в хладилника за около половин час да стегне крема, след което се изсипва нова порция крем (още ¼) и отново се прибира формата в хладилника да стегне. Реди се втори ред бишкоти и се залива с останалия крем, формата се прибира в хладилника да стегне крема за минимум 3 часа, най-добре за цяла нощ или 12 часа.
Отделените за украса ягоди се измиват, почистват от дружките и се нарязват  на четири или на шест и се подреждат отгоре на тортата за украса. Могат да се поръсят с кокосови стърготини, натрошен шоколад или ядки.
Рингът се отстранява внимателно и тортата е готова за сервиране.  

Сладкишът се реже с нож, потопен преди това в гореща вода, така желираният крем не полепва по ножа и се получават по-красиви парчета.

1 коментар: