Шоколадови кексчета с цветчета от ананас
От пътуването ни до Англия си донесох едно кулинарно списание, което ме привлече с корицата си –
кексчета, украсени с цветчета от ананас. Знаех, че щом намеря време, веднага ще
се заема с тези цветчета, които грееха като малки слънца. Е, днес намерих нужното време и без особен повод, освен настъпването на пролетта, ти представям едни
много шоколадови кексчета, украсени с ананасови слънчогледчета.
Рецептата за кексчетата
е от този сайт,
а как да си направим ананасови слънчогледи е от списание на популярен английски
супермаркет.
Необходими продукти за 14
кексчета.
За ананасовите цветчета:
½ ананас, обелен и
нарязан на много тънки резенчета
1-2 с.л. маково семе
За кексчетата:
95 г брашно
42 г какао, неподсладено
¾ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода
¼ ч.л. сол
2 големи яъца на стайна
температура
100 г бяла кристална
захар
100 г кафява захар
80 мл олио
2 ч.л. ванилов екстракт
120 мл прясно мляко
1 ч.л. лимонов сок
За глазурата:
175 г сирене Филаделфия
75 г пудра захар
1 с.л. какао,
неподсладено
100 мл пълномаслена
течна сметана
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на
110 градуса С или 90 градуса С с вентилатор.
От нарязаните на тънко
шайби ананас се изрязват с кръгла формичка за сладки с диаметър 7-8 см
кръгчета.
Кръгчетата ананас се
подсушават с кухненска хартия и се нареждат в тавата. Пекат се във фурната
около два часа или докато се изсушат и краищата им започнат да се къдрят, като
на всеки тридесет минути се обръщат.
За кексчетата:
В голяма купа се
пресяват брашното, какаото, бакпулвера, содата и солта. Разбъркват се хубаво и
се оставят на страна. В друга купа се смесват яйцата, двата вида захар, олиото
и ваниловата есенция. Разбиват се с миксер докато сместа изсветлее и захарта се
разтвори.
В чаша към прясното
мляко се добавя лимоновия сок и се разбърква.
Половината от яйчената
смес се добавя към сухите съставки, добавя се и половината от прясното мляко и
се разбърква добре, след което се добавя другата половина от яйчената смес и
прясното мляко като сместа се разбърква само докато се получи еднородна смес,
не повече.
Фурната се загрява на
180 градуса С.
Приготвя се форма за
мъфини с 12 гнезда и 2 отделни алучиниеви формички за мъфини с хартиени формички. От готовата смес се
налива във формичките, но не повече от средата на формичката.
Кексчетата се пекат 18-21 минути.
Кексчетата се пекат 18-21 минути.
Изваждат се и се
охлаждат върху решетка. Трябва да са напълно изстинали, преди да се украсят с
глазура.
За глазурата всички
продукти се разбиват в купа докато сместа с сгъсти. Приготвя се пош с накрайник
Wilton №1 и се шпричоват розички върху кексчетата.
Отгоре се поставя по едно цветче от ананас и се поръсва с маково семе.
Страхотни са, Танче!
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеМного красиви кексчета.
ОтговорИзтриване