Клафути, френски черешов сладкиш
Clafoutis e черешов сладкиш, традиционен за
френската област Лимузен с главен град Лимож. Този непретенциозен и семпъл както
откъм продукти, така и откъм начин на приготвяне десерт, въобще не прилича на
други свои събратя от Франция. Изобщо не може да се мери с един сладкиш Saint Honore или с милфьой, напр.,
по-скоро прилича на някой от практичните немски десерти като Kirschenmichel.
Но простичък или не, клафути си е безспорно френски десерт, отдавна прехвърлил
границата на Лимузен и намерил място на почти всяка трапеза в сезона на
черешите. Така го направих и аз - набързо, със съвсем пресни череши, в което се
крие и една от тайните на свежия вкус.
Оригиналното клафути се
приготвя с необезкостени череши. Традиционалистите твърдят, че това носи
невероятен аромат на десерта, след като се опече. Може и така да е, но много ми
е интересно как ще се яде този десерт с костилки? С другата препоръка, че
клафути е най-вкусен, когато се яде
директно от съда, в който е печен, се съобразих, сервирах директно от печката на
масата в кухнята, и без това всички чакат с нетърпение десерта след вечеря.
Необходими продукти:
500 г череши
2 с.л. черешов ликьор/коняк
330 мл прясно пълномаслено
мляко
100 г кристална захар
3 яйца
1 с.л. ванилов екстракт
65 г брашно
щипка сол
меко масло за намазване тавата
2 с.л. кристална захар за
поръсване
2-3 с.л. пудра захар за
поръсване след изпичане (по желание)
Начин на приготвяне:
Черешите се обезкостяват.
Поръсват се с алкохола и 1-2 с.л. от захарта. Оставят се час-два да престоят.
Керамична тава с диаметър 23 см се намазва с масло.
Фурната се загрява на 180
градуса С.
Млякото, захарта, яйцата,
ванилията, солта и брашното се сипват в електрически блендер и се разбиват на
висока скорост за 1 минута.
В съда за печене изсипваме
малка част, около 5 мм слой от сместа и тавата се слага за минута-две в
загрятата фурна, докато сместа на дъното на съда се стегне. Изважда се от
фурната. Черешите се разпределят върху сместа, поръсват се с кристална захар,
покриват се с останалата смес.
Клафути се пече около един час,
готово е когато бухне леко и покафенее и острието на нож боднато в него, излезе
чисто. Веднага след като се извади от фурната, се поръсва с пудра захар и се
сервира.
С чаша коняк е за предпочитане, все пак в Лимож се произвеждат дъбовите бъчви, в които отлежава конякът, да им покажем уважение, не за друго :)
Не знам дали да уважа Лимож или първо сладкиша ти, Таничка:), но наистина изглежда неустоимо! Поздрави!
ОтговорИзтриване... и двете, Кате:)! Не се колебай, няма да сбъркаш! Благодаря ти и поздрави!
Изтриване