Новогодишен хляб
С
този новогодишен хляб искам да пожелая на всички весело посрещане на Новата
година!
Бъдете живи и здрави!
Необходими
продукти:
700
г брашно за баници+200 г за доизмесване
14 г суха мая
100
мл хладко прясно мляко
1
с. л. мед
150
г кисело мляко
250
мл хладка вода
2
яйца
1
ч. л. морска сол
80
г меко масло
150
гр. бяло саламурено сирене
1
с.л. червен пипер
1
жълтък за намазване
2
с. л. прясно мляко
За
спаначеното песто:
шепа
пресен или замразен спанак
2-3
супени лъжици магданоз
30
г зехтин
1
скилидка чесън
2
щипки сол
30
г настъргано пармиджано или грана падано
Начин
на приготвяне:
Брашното
се пресява в голяма купа и в средата се прави кладенче. В него се сипват маята,
яйцата, водата, меда, прясното мляко, киселото мляко и солта. Замесва се меко
тесто. Доизмесва се с допълнителното брашно около 6 мин.
Щом
тестото стане гладко и престане да лепне, ръцете се топят в мекото масло и
тестото се меси, докато се поеме цялото масло и отново стане гладко. Слага се в
голяма намаслена купа. Покрива се с прозрачно фолио. Оставя се да втасва докато
си удвои обема.
Всички
съставки за пестото също се пасират на гъст сос.
Сиренето
се натрошава.
Студеното
тесто се изважда от купата и се разделя на 3 еднакви топки, които се заглаждат
и се оставят да починат 10 мин.
Приготвя
се голяма правоъгълна тава (тавата на фурната), застлана с хартия за печене.
Топките
се разточват последователно на триъгълник. Първият триъгълник се слага върху хартията
за печене в тавата. Намазва се със спаначеното песто. Разточва се вторият
триъгълник и се подставя върху първия. Наръсва се натрошеното сирене и се
посипва с червен пипер. Отгоре се поставя третия триъгълник.
С нож за пица се
изрязва равнобедрен триъгълник. Изрезките се оформят на топка. Полученият триъгълник
се нарязва на успоредни ивици с дебелина 2 см., като се оставя неразрязана
ивица тесто по средата. Всяка ивица се усуква 3 пъти.
От
запазената топка се оформя пънче, което се поставя под основата на триъгълника
като ствол на получената елхичка. Ако е останало повече тесто от изрязаното, се
правят две малки питчици, които могат да се пекат до върха на елхата.
Питката-елха се оставя да втаса около 60 мин.
Фурната се загрява на 180° С.
Питката се намазва с разбъркания с
млякото жълтък.
Пече се около 50 минути или докато се зачерви.
Охлажда се върху решетка.
Много
късмет и много поводи за усмивки желая!
Коментари
Публикуване на коментар