Сладки мартеници - цветни алфахорес
За
Баба Марта избрах да направя червено-бели сладки вместо мартенички от конци. Рецептата за сладките е тази за известните аржентински масленки
алфахорес като използвах червена сладкарска боя, с която оцветих половината тесто. Според
мен станаха доста сполучливи.
Ако не ти се занимава да печеш сладки, но пък ти се вижда интересно да отбележиш 1-ви март с нещо сладичко в бяло и червено, можеш да си направиш по-лесните кексчета Червено кадифе или още по-лесните кокоски с люта чушка.
Все пак ето и рецептата за сладките алфахорес, тя е от книгата „50 неустоими десерта“ на Ивелина Иванова с елементи от рецептата в този блог.
Необходими
продукти:
250 г натурално нишесте
250
г брашно
2
ч. л. бакпулвер
½ ч.л.
сода бикарбонат
1
щипка сол
200
г меко масло
150
г захар
3 яйца
1
с.л. ванилов екстракт
1
с.л. бренди
½ ч.л.
червена сладкарска боя
1
консерва подсладено кондензирано мляко или мармалад
кокосови стърготини за поръсване
Начин
на приготвяне:
Консервата
кондензирано мляко се слага неотворена в тенджера под налягане, покрива се с вода
и се оставя да къкри за 75 минути. Ако се вари в обикновена тенджера, се оставя
да ври 3 часа. Охлажда се и се отваря. Млякото ще се е превървало в dulce de
leche или млечен карамел.
Брашното
се пресява заедно с нишестето, содата и бакпулвера. Добавя се солта.
Маслото
се разбива със захарта на крем. Добавят се яйцата едно по едно. Добавя се
брендито и ваниленият екстракт. Сипва се постепенно брашнената смес и се оформя
тесто. Тестото се разделя на две и към едната половина се добавя червената боя.
Омесва се хубаво, за да стане тестото еднородно червено.
Двете порции тесто се
оформят на две топки и се прибират в хладилника за най-малко един час.
Фурната
се загрява на 180° С. Приготвят се две плитки тави като се покриват с хартия за
печене.
Тестото
се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина 3 мм и се нарязва
на кръгове с формички за сладки – първо на по-големи кръгове, след това в
големите кръгове се изрязват по-малки.
Кръговете от двата цвята се разменят, за
да станат шарени сладките.
Нареждат се върху хартията за печене.
Изпичат се в
загрятата фурна за 10 - 12 мин.. Не бива да покафеняват. Охлаждат се в тавата.
Сладките
се слепват две по две с лъжица от карамела. Отстрани се овалват в кокосови
стърготини и са готови за раздаване вместо мартенички или заедно с мартенички.
Честита Баба Марта!
Толкова са красиви, Танче и както си ги опаковала са много мил подарък! Честита баба Марта!
ОтговорИзтриване