Ябълков пунш с портокали
В понеделник вечер с дъщеря
ми правихме джинджифилови курабийки по рецептата, която споделих миналата
година. А снощи, докато детето украсяваше курабийките, аз забърках една
сгряваща напитка, че температурите вече доста паднаха и просто си има нужда от нещо топличко.
Избрах си една рецепта за ябълков пунш с портокали. Но да не се заблудиш, че
само с ябълки и портокали ще (се) минеш. Спокойно, има и алкохол, както се
полага за един традиционен (не безалкохолен) пунш.
Иначе, името
"пунш" идва от санскритската дума „pañca“, което буквално означава
"пет", защото пуншът първоначално се състоял от 5 съставки – алкохол,
захар, лимон, чай (или вода) и подправки. Пуншът е пренесен до Англия от Индия
от моряци и служители на British East India Company в началото на седемнадесети
век, а от там се е разпространил и в другите европейски страни. Тъй като всяка
от съставките на пунша може да варира, комбинациите от съставки са многобройни,
а от там и вариантите на самата напитка.
За нашия пунш рецептата е от списанието Landidee Spezial - Advent Küche & Backen 2016 и са ни нужни
следните продукти:
2 см свеж джинджифил
2 портокала
150 мл бяло сухо вино
400 мл ябълков сок
100 мл тъмен ром,
2 звезди звездовиден анасон
4 карамфила
50 г кафява захар
4 пръчки канела за
разбъркване и декорация
Начин на приготвяне:
Джинджифилът се обелва и се
нарязва на много тънки шайбички. Портокалите
(след като се измият със сода бикарбонат и топла вода) се разрязват на
половини и се отрязват четири кръгли парчета от средата (по едно от всяка
половина) за декорация. От останалите парчета се изстисква сокът.
Всички съставки без рома,
канелата и четирите парчета портокал се смесват в тенджера. Загряват се на слаб
огън и се оставят така 30 минути, за да
се обединят всички аромати. Течността не трябва да завира.
Течността се прецежда.
Добавя се ромът. Пуншът може да се сервира в
специална купа за пунш (каквато аз нямам, а и нямам намерение да си закупувам,
засега) и се разсипва в порцеланови или стъклени чаша. Ако избереш чаши от
по-тънко стъкло и не си сигурен дали чашата ще издържи на топлината, задължително
сложи в нея метална лъжичка, преди да налееш
от пунша. Тя ще поеме част от топлината и ще предотврати спукването ѝ. Във всяка чаша се пуска по едно резенче портокал. Добавя се и пръчката канела.
Пуншът е изключително приятна
напитка, когато навън температурите са минусови.
Колко уютно, красиво и ароматно е при вас! Няма как човек да не се стопли от всичката тази приказност! Поздрави!
ОтговорИзтриване* Не виждам къде бих могла да се запиша да следвам блогът ти? Прекрасен е!
Най-напред, много благодаря за прекрасните думи! След това, относно следването - на-а-ай отдолу съм сложила притурка Follow by Email, освен ако трябва да сложа нещо друго :)
Изтриване