Маслинова одисея и фетучини със сирене фета, маслини и печени чушки
Спокойно, не съм тръгнала да
обикалям маслинови горички и фабрики за зехтин, просто тъкмо привърших книгата
на Джули Ангъс „Olive
Odyssey”,
преведена на български „По следите на зехтина“, на издателство Гурме - увлекателно
четиво за едно вкусно средиземноморско пътешествие, нещо между пътепис,
научно-популярна публикация и кулинарна книга за произхода, историята,
географското разположение и традициите при отглеждането и най-вече използването
на маслините. На мен лично тази тема ми е доста интересна и с удоволствие не
само прочетох книгата и се зарових в интернет да намеря и нещо друго за
авторката, ами и реших да изпробвам някои от предложените от нея рецепти с
маслини и зехтин – едни от любимите ми продукти.
Джули Ангъс, съпругът й и
десетмесечният им син се отправят на средиземноморска одисея с яхта, тръгвайки
от Испания, през Франция, Италия, Гърция, и финиширайки в Израел, по следите на
маслините и зехтина. И като всяка одисея и тяхното пътуване е изпълнено със
събития и преживявания - събират проби от древни маслинови дървета и ги
изследват в опит да разберат откъде произхожда първото маслиново дърво.
Междувременно, освен че се справят с капризите на времето и няколко повреди на
яхтата, се наслаждават на тапенаде в Касис, похапват треска с нахут, задушена в
сардински зехтин, присъстват на събирането на маслините в Гърция и посещават
вероятно най-старото маслиново дърво в света, на остров Крит.
Нямам снимки на маслиновите дървета, описани в книгата, но имам мои снимки на също, според мен, доста стари маслинови дървета от полуостров Пелион, за който ти разказах в предишната си публикация. Ето ги, абсолютно нереално изглеждащи, като декор от фентъзи филм:
А ако искаш да научиш повече не само за това приключение на семейство Ангъс, но и за другите им авантюристични занимания, може да се поровиш в техния блог.
Джули Ангъс, освен пътешественик, е и молекулярен биолог и заедно с разказа за пътешествието им, тя представя и изследванията си върху произхода, култивирането и разпространението на маслината, като предлага ценна информация за качествения зехтин и ефекта му върху човешкото здраве, за производството на зехтина, за истинския екстра върджин и как да го разпознаем, за готвенето със зехтин и за кулинарните традиции по Средиземноморието. Накрая на книгата, освен дежурните Благодарности, Бележки и Библиография, Джули Ангъс е добавила и три приложения, които намирам за оригинални и полезни: Приложение А - Съвети за организиране на парти с дегустация на зехтин, Приложение В - Най-често срещаните въпроси за зехтина и Приложение С - Рецепти със зехтин и маслини.
Познай от кое се възползвах най-напред? Естествено, не съм организирала дегустация на зехтин, не че не ми се иска, но кой ще ми се върже!? Просто изпробвах рецептата за Средиземноморски спагети с маслини, сирене фета и печени чушки, само че вместо спагети, използвах фетучини. Ето и рецептата, леко адаптирана:
Необходими продукти за 4 порции:
100-120 мл зехтин екстра върджин
3 чушки, по възможност 1
зелена, 1 червена и 1 жълта
2 домата, обелени и нарязани
100 гр. обезкостени маслини,
нарязани на дребно
2 скилидки чесън, нарязани
на ситно
½ ч.л. риган
Сол, прясно смлян черен
пипер
400 гр. фетучини или спагети
200 гр. сирене фета,
натрошено
Няколко стръка пресен
босилек
Фурната се загрява на 220 градуса С. Чушките се изчистват от дръжката и семките, намазват се със зехтин и се изпичат във фурната до почерняване на люспите.
Начин на приготвяне:Фурната се загрява на 220 градуса С. Чушките се изчистват от дръжката и семките, намазват се със зехтин и се изпичат във фурната до почерняване на люспите.
В купа се смесват доматите,
маслините, чесънът, 4 с.л. зехтин и риганът.
Добавя се сол и черен пипер. Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилника за около 1 час, за да се смесят вкусовете.
Добавя се сол и черен пипер. Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилника за около 1 час, за да се смесят вкусовете.
В тенджера с вряща вода
пастата (фетучини, спагети) се сварява до al dente, изцежда се и се смесва със сиренето фета.
Добавя се сосът с доматите и чушките. Разбърква се и се разсипва по чинийте като се гарнира с босилек и още прясно смлян пипер.
Имах известни резерви по отношение на сос без никаква термична обработка с изключение на печените чушки, но това беше само докато опитах първата хапка.
Добавя се сосът с доматите и чушките. Разбърква се и се разсипва по чинийте като се гарнира с босилек и още прясно смлян пипер.
Имах известни резерви по отношение на сос без никаква термична обработка с изключение на печените чушки, но това беше само докато опитах първата хапка.
Коментари
Публикуване на коментар