Небаварският баварски крем с ягоди

Всъщност, баварският крем е френски. Също като при много други рецепти, напр. френските кроасани, строго национален произход е трудно да се определи. Историята в този случай гласи, че в края на 17 и началото на 18 век много френски готвачи работели като придворни в двореца на фамилия Wittelsbach в Бавария. Те научили рецептата за крема или за нещо сходно на него, докато работели като кралски готвачи, а когато се завърнали във Франция продължили да го приготвят и го нарекли Creme Bavarois - Баварски крем на областта, където за пръв път го открили и където е създаден. 

Баварският крем представлява  crème anglaise (яйчен крем)  с желатин, разбити белтъци, сладкарска сметана и съответния аромат. Приготвя се във форма, от която се изважда след като изстине и се стегне, което прави десерта толкова красив, колкото и вкусен.   
Направен по правилния начин, той е с мeк и кадифен вкус, който го нарежда сред един от най-добрите десерти, където и да си. Не трябва да се бърка с т.нар. баварски крем в американските донати - той е по-скоро creme patissiere.
Ето и рецептата, адаптирана от Mastering the Art of French Cooking.

За 8 до 10 порции

1-2 добре узрели портокала
15 г желатин (1 1/2 пакетче желатин)

5 жълтъка
170 г кристална захар
2 с. л. царевично нишесте
350 мл врящо прясно мляко

5 белтъка
щипка сол
1 с. л. кристална захар

120 мл охладена течна сметана
250 гр. ягоди+допълнително за украса

Портокалите се изтискват, така че да се получи 1/2 до 3/4 ч. ч. сок.  Добавя се желатина, разбърква се и се оставя на страна да набъбне.

Млякото се загрява.
В голяма купа се сипва 170 г кристална захар, добавят се жълтъците. Сместа се разбива докато добие светло жълт цвят и започнат да се образуват мехури.  Добавя се нишестето и се доразбива. 
При постоянно бъркане към яйчената смес, на тънка струйка, се добавя блякото млякото.  Сместа  се изсипва в тенджера и се  слага на котлона на средна температура (максимум 170 градуса). Бърка се с дървена лъжица, докато сместа се сгъсти така, че да остава по лъжицата. Когато сместа е готова, се маха от котлона и веднага се добавя желатина. Разбърква се докато желатина се разтвори добре. 

В купа белтъците се разбиват със солта на мек сняг. Поръсва се 1 с.л. захар и се разбива  до твърди връхчета. 

С помощта на шпатула, разбитите белтъци се прибавят към горещата яйчена смес.  

Оставя се  в хладилника да изстине, като от време на време се разбърква, за да не се отделят двата слоя. 

Когато сместа е поизстинала, но не се е втвърдила, е готова за следващата стъпка. 

Разбива се леко сметаната докато удвои обема си.  Добавя се към яйчената смес. 


Ягодите се пасират и се добавят към  яйчено-сметановата смес.


Приготвят се 8-10 чаши за крем карамел или други форми за крем. Формите се изплакват със студена вода. Баварският крем се разсипва във формите. Формите се покриват  с домакинско фолио и се оставят в хладилника да престоят от 3- 4 часа до една нощ. 

Преди сервиране формата с крем се потапя в гореща вода за  около 1 секунда (ако използваш порцеланови форми ще  е необходима секунда две в повече), минева се по ръбовете на формата с остър нож и се обръща върху чинийка за сервиране

Сервирайте крема, украсен с ягоди. 
Коментари

Най-популярното през последната седмица