Лимонено-кокосова торта
Тази торта я харесах в книгата The Complete Book of Baking, една от последните ми придобивки. Не знам с какъв произход е, защото нито в книгата се казва нещо по въпроса, нито в интернет успях да открия информация, но подозирам че е с произход САЩ, също като браунито и тортата, съответно кексчетата Червено кадифе.
Аз, обаче, не знам защо, може би заради лимоновия вкус, който е един от любимите на майка ми, я свързах с нея. Реших, че ще направя тази торта за следващото ни ходене при майка и татко (и брат ми), а това беше днес - Тодоровден, имения ден на майка ми.
И така, снощи след вечеря, забърках съставките и резултатът е този:
Необходими продукти:
за блатовете:
175 г брашно с набухватели
щипка сол
6 яйца
225 г кристална захар
1 с.л. настъргана кора от портокал
настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. сок от лимон
65 г кокосови стърготини
за лимоновия крем:
1 яйце
115 г захар
120 мл вода
1 с.л. царевично нишесте
настъргана кора от 1 лимон
2 с. л. лимонов сок
40 г краве масло
за глазурата:
175 г пудра захар
75 г масло
2 с.л. сок от лимон
150 г кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса С. Приготвя се тавичка или форма за торта с диаметър 20 см. От хартия за печене се зрязват три кръга с диаметър 20 см
В купа се смесва брашното със солта.
В огнеопорна купа, поставена в съд с гореща вода яйцата се разбиват с миксер като постепенно се добавя захарта и се продължава с разбиването около 10 минути - сместа трябва да удвои обема си. Купата се маха от съда с гореща вода. Добавя се кората от портокал, лимонената кора и сока, разбърква се и се добавят кокосовите стърготини.
Брашното със солта се добавя на три пъти като се разбърква хубаво след всяко добавяне.
Сместа се разделя в три еднакви купички поравно за трите блата,
след което една по една частите се пекат в тавичката за 15-20 минути. След като се извади от фурната, блатът се оставя за 2-3 минути в тавичката, след което се обръща върху решетка да изстине напълно.
За крема:
В купа се разтваря нишестето с малко студена вода, добавя се яйцето и се разбъркват.
В тенджерка на умерен огън се смесват лимоновият сок, водата, захарта и маслото и след като сместа заври се маха от котлона. Добавят се нишестето с яйцето и се разбърква. Тенджерата се връща на котлона и кремът се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Маха се от котлона, покрива се, за да не се образува коричка и се оставя настрана.
Глазурата се приготвя като маслото и захарта се разбиват на крем, добавя се лимоновият сок като, ако е необходимо, се добавя още сок, така че кремът да може да се размазва лесно върху тортата.
Сглобяване:
Първият блат се поставя върху плоска кръгла чиния, намазва се с половината от лимоновия крем.
Поставя се вторият блат и се намазва с останалия лимонов крем. Слага се последният блат.
Глазурата се разпределя върху последния блат и отстрани на тортата, поръсва се с кокос.
Ако е останало малко от глазурата, може да си направиш някаква допълнителна украса с шприц.
Тортата се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилника за през нощта.
На сутринта е готова за поднасяне или занесена като допълнение към подарък.
Тук е мястото да кажа, че майка ми готви изключително вкусно и никога не се ограничава до едно-две неща, а всеки път приготвя не само любими наши ястия, но опитва и предлага и нови, които или е видяла в някое кулинарно предаване, или сама е измислила. Изобщо, всяко наше посещение при родители ми, е гастрономическо тържество.
Всичко това казвам, за да обясня, че аз изобщо не стигнах днес на обяд до тортата, която занесох. Просто си взех парче за вкъщи.
Коментари
Публикуване на коментар