неделя, 20 декември 2015 г.

Джинджифилови сладки Gingerbread Cookies

Кога, ако не няколко дни преди Коледа, е най-подходящото време за джинджифилови сладки?! Не съм пробвала, но съм убедена, че ако през лятото си направим от тях, няма да ни харесват и радват толкова!



Това е рецепта, която дъщеря ми си хареса миналата година от този сайт,
като малко я преработихме.

Продукти:
350 г брашно + допълнително за разточване
1 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сода за хляб
1/4 ч. л. сол
1 1/2 ч. л. джинджифил на прах
1 ч. л. канела
1/4 ч. л. карамфил на прах
80 гр. меко масло
100 гр. захар (бяла, ако използваш тъмна меласа и кафява, ако меласата е светла)
1 яйце
100 гр.  меласа
Семенцата от 1 шушулка ванилия
1 ч.л. настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне:

В голяма купа се смесват брашното, содата, бакпулверът, джинджифилът, канелата, карамфилът и солта. Най-добре да се пресеят заедно, за да се смесят равномерно.

Отделно се смесват маслото и захарта. Разбиват се с миксер, докато се получи сравнително гладък крем. Добавят се яйцето, меласата, ванилията и кората от лимон. Разбиват се отново докато сместа стане еднородна. 

В купата с брашното се прави кладенче и се изсипва маслено-меласената смес и се замесва меко тесто. Не се меси много, само докато тестото стане еднородно и престане да лепне. Тестото се разделя на две топки и всяка се увива се в стреч фолио и се оставя в хладилник за мин. 30 минути.

Фурната се загрява на 180°C.

Тестото се разточва върху леко набрашнена повърхност на дебелина 4-5 мм. Изрязват се желаните формички.

Остатъците се събират на топка, разточват се отново и пак се изрязват сладки. Ако започне да лепне, се прибира за няколко минути в хладилника.
Сладките се подреждат в тава върху хартия за печене на разстояние една от друга.


Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 7-8 минути. След като се извадят от фурната се оставят за 1-2 минути в тавата и след това се прехвърлят върху решетка докато изстинат напълно.



Когато изстинат се украсяват с глазура.




Кога, ако не няколко дни преди Коледа, е най-подходящото време да посетиш Берлин с многобройните коледни базари?! Пробвала съм, била съм в Берлин и през лятото, но не ми е харесвал толкова, колкото през това, коледно, време на годината!








Просто приказно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар