Тирамису, Тревизо, Италия
Тревизо
е и много достъпен от България с полетите на Wizzair, като препоръчвам да си
вземете хотел в центъра на града, напр. този, който също така да е и близо до
гарата, от която през половин час има влакове за Венеция.
Тревизо
е дом на световноизвестни компании като Бенетон, Диадора, Лото Спорт Италия,
Делонги и др. Известен е и с производството на пенливото вино Просеко.
Но
за мен е интересен най-вече с факта, че е родното място на популярния десерт
Тирамису. Приготвен за първи път не преди стотици години, както сме свикнали с
повечето известни рецепти, а само преди няколко десетилетия, в ресторант
"Le Beccherle", Тревизо.
За
да си направиш Тирамису, са ти необходими следните продукти:
5
яйца, разделени на белтъци и жълтъци
150
гр. захар
500
гр. сирене Маскарпоне
щипка
сол
30
малки бишкоти
200
мл. силно еспресо
50
мл. вино Марсала/ром/коняк
50
гр. настърган тъмен шоколад
Начин
на приготвяне:
Разбиваш
жълтъците със захарта, докато се получи бял крем. Лъжица по лъжица добавяш
сиренето и разбъркваш.
Разбиваш
белтъците със солта , докато станат на пяна, и ги добавяш към сместа със
сиренето.
Сипваш
тънък пласт от получения крем на дъното на голям овален или правоъгълен съд.
Потапяш бишкотите в кафето, към което си добавил виното Марсала, и нареждаш
един ред от бишкотите върху крема. Покриваш с още един пласт крем и поръсваш
малко шоколад. Продължаваш по този начин, докато използваш всички бишкоти и
крем. Слагаш последен пласт крем и шоколад и поръсваш с какао на прах.
Покриваш
съда с фолио и оставяш в хладилника за 8-12 часа.
Правя
тирамису по тази рецепта от почти десет години и винаги се харесва. Това тирамису
го направих специално за Алекс (която днес има имен ден, а пък преди няколко
дена - рожден ден) и останалите колеги! Дано го харесат и този път!
Има нещо особено очарователно в това деня ти да започне с десерт. Като дете обикновено ми забраняваха да ям сладко преди соленото и затова да стартирам с десерт винаги ми се е струвало дяволито по детски престъпване на родителска забрана. Но да започнеш понеделника с тирамисуто на Таня прави нарушението особено приятно, защото то определено е най-доброто, което някога съм опитвала:) Buon appetito!
ОтговорИзтриване