Ябълков сладкиш Apfelkuchen
Този десерт е класически, доста популярен плодов сладкиш, който се приготвя в различни варианти. Рецепта за сладкиш с ябълки ще намериш във всички кулинарни
предавания, списания и сайтове в интернет. А кое всъщност
прави този сладкиш толкова популярен и харесван!? Това, че е не само лесен
за изпълнение, а и много, много вкусен! Предлагам своя вариант, който предпочитам да приготвям през месеците ноември и декември, защото ароматът на ябълката, съчетан с дъха на канелата и елегантните нотки на коняка, го асоциирам изключително с Коледа, с коледното настроение и, разбира се, с Коледните базари в Австрия и Германия.
3-4 четири
ябълки, за предпочитане от сорт Златна превъзходна3 с.л. масло
50 мл. бренди, ром или някакъв ароматен ликьор
2-3 лъжици захар
сок от 1/2 лимон
1 ч.л. канела
За тестото:
2 яйца
180 гр захар
100 мл олио или разтопено масло
100 мл прясно мляко
160 гр брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
Първо приготвяш плънката. Ябълките ги обелваш, разрязваш на четвъртинки и след това на тънки - около 3 мм. - филийки.За да не покафенеят докато нарежеш всички ябълки, ги поливаш с лимонов сок.
В тиган с трите лъжици масло, изсипваш ябълките, поръсваш със захарта и ги задушаваш докато омекнат, след това добавяш коняка.
След като се изпари течността, преместваш тигана от котлона, добавяш канелата и разбъркваш, за да се разпредели равномерно.
За тестото в дълбока купа се разбиват яйцата и захарта докато се получи гладък крем, добавя се маслото/олиото, след това брашното с бакпулвера и ванилията, накрая се добавя млякото.
В тавичка,
намазана с масло и поръсена с брашно изсипваш тестото, след което отгоре
нареждаш плънката с ябълките.
Печеш на 190 ̊ С около 20-25 мин.
Печеш на 190 ̊ С около 20-25 мин.
Коментари
Публикуване на коментар