петък, 30 април 2021 г.

Торта от моркови за Цветница

На щандовете на един от супермаркетите, в които пазарувам, от известно време заглеждам едни тарелки с разноцветни моркови – освен оранжеви, още жълти и лилави. Така привлекателно цветни неизбежно ти се приисква да ги използваш за нещо също толкова цветно и привличащо погледите, а какво по-подходящо от една торта за Цветница! Торта от моркови, направена във формата на пастички, съм предлагала тук, но сега използвам малко по-различна рецепта, с повече ядки, с брашно от лимец, с по-малко мазнина и захар, надявайки се да се впише в тренда на по-здравословните предложения. 



Необходими продукти:

За блатовете:

2 яйца, със стайна температура

100 г бяла захар

50 г кафява захар

щипка сол

1 ч.л. ванилов екстракт

120 мл олио

200 г моркови, настъргани на ситно

50 г орехи, накълцани или едро смлени

50 г смлени сурови лешници

50 г кокосови стърготини

100 г брашно от лимец

1½ ч.л. бакпулвер

½ ч.л. канела на прах

¼ ч.л. смлян джинджифил

За крема:

300 г крем сирене „Филаделфия“

200 г заквасена сметана

100 г пудра захар

1 с.л. меласа

1 чаена лъжица ванилова есенция

За декорация:

По един жълт, лилав и оранжев морков, нарязани на тънки пръчици и кръгчета.

1 пакетче желатин

1 с.л. захар

 

Начин на приготвяне:

Фурната се нагрява на 200°C.

Подготвя се форма за печене с диаметър 20 см, с подвижно дъно като се намацва с масло или се напръсква със спрей срещу залепване, дъното на формата се покрива с хартия за печене.

В купа се смесват яйцата, олиото, захарта и ваниловият екстракт. Разбиват се с миксер докато се разтопи захарта. Към тях се добавят настърганите моркови и орехите и се разбъркват добре.


Отделно се смесват брашното, смлените лешници, кокосовите стърготини, бакпулверът и подправките. Добавят се към течните съставки и всичко се разбърква със силиконова шпатула.

Сместа се изсипва във формата з печене и се заглажда. Слага се на средно ниво в нагрятата фурна и температурата на фурната се намалява на 180ºC и блатът се пече около 35-40 минути. Проверява се за готовност с клечка.

Формата с блата се изважда от фурната и се оставя да се охлади 10-15 минути. След това блатът се освобождава от формата, поставя се върху решетка и се оставя да се охлади напълно.

Разрязва се на две равни части напречно.


За крема

В купа се слагат всички продукти и се разбиват на пухкав крем.

Сглобяване на тортата

В подходяща чиния или поставка за торта се сипва една-две с.л. от крема и върху него се поставя първия блат, сипва се и се разстила около ½ от останалия крем, поставя се втория блат, отгоре се изсипва останалия крем, разстила се и се заглажда с шпатула отгоре и се измазва отстрани.

За декорацията

В отделни купички се разпределят нарязаните на пръчици и кръгчета моркови, за да не се оцветят в лилаво жълтия и оранжевия морков.

Пакетче желатин се накисва в 100 мл. Студена вода за 30 мин. На котлона се кипва около 100-150 мл вода със захарта и се оставя да поври известно време.

Желатинът се разтваря на водна баня и се изсипва в захарния сироп. Сиропът се разпределя в трите купички с морковите. Изчаква се да се охладят, но не и да стегне желатинът и с помощта на пинсета се декорира тортата с резенчета разноцветни моркови.



Весели празници!

1 коментар: