Паста по Генуезки - трофи с песто alla genovese, картофи и зелен фасул
Отново съм на тема паста, една
от най-достъпните и благодатни храни, която, освен че позволява творчески и индивидуален
подход, е полезна и диетична, не случайно е незаменима част от
средиземноморската трапеза.
Въпреки класификацията на
пастата като тестено изделие, тя съвсем не е обременена с недостатъците, заради
които е добре да не прекаляваме с тестото. Благоприятното въздействие в случая
се дължи на факта, че пастата традиционно се произвежда от твърдите сортове
пшеница и освен това в нея нямa добавени мaзнини, мaя, зaxap и дpyги дoбaвkи,
kakтo в cлaдkишитe и xлябa.
Именно поради това пастата е изтoчниk
нa мнoгo пoлeзни pacтитeлни бeлтъчини, съдъpжa cлoжни въглexидpaти, koитo ce
ycвoявaт бaвнo, пoддъpжaт чyвcтвoтo зa cитocт и нe пpeдизвиkвaт нaтpyпвaнe нa
мaзнини. А самите мазнини ca в минимално количество, само тeзи, koитo ce
cъдъpжaт в житнитe зъpнa. Cъщo тaka имa и pacтитeлни влakнa, витaмини – PP, E,
oт гpyпa B, H и минepaли – kaлий, фocфop, kaлций, мaгнeзий, нaтpий, жeлязo,
цинk, йoд, мeд, флyop и др.
Ako чoвek koнcyмиpa паста cъc
зeлeнчyци или ako дoбaви само малко зexтин, cиpeнe или мopckи дapoвe, нямa дa
нaпълнee, ocвeн ako нe пpeяждa.
Точно такава порция паста ти
предлагам днес – паста с песто, но не обичайната, а паста трофи с песто alla
genovese, картофи и зелен фасул - почит към лигурийската кухня и по специално към
тази на Генуа! А за самата Генуа съм ти разказвала - и когато споделих
рецептата за черен ориз със скариди и тиквички и ти показах генуезкия аквариум
и когато замесихме заедно Pandolce Genovese - традиционния за Лигурия сладък
хляб, който се прави през коледния сезон, така че сега ще се огранича само
днешната рецепта.
За разлика от класическата
паста с босилеково песто, пастата trofie
се приготвя като се вари заедно с картофите: нишестето, освободено от
картофите, обогатява соса Песто, помага му да залепне равномерно по пастата и прави
това ястие вкусно и кремообразно!
Класическото „Pesto alla genovese“ се приготвя с помощта на мраморно
или дървено хаванче от босилек, набран в околностите на Генуа, готварска сол,
семена от пиния (кедрови ядки), чесън, зехтин (extra virgin) и сирене пекорино от Сардиния. В някои от
класическите рецепти вместо семена от пиния се използват орехи или кашу, а
сиренето може да бъде пармезан или грана падано или смес от пармезан и пекорино.
Рецептата е адаптирана от тук -
Необходими продукти:
За песто дженовезе:
150 гр. босилек
1 скилидка чесън
125 мл екстра върджин зехтин
25 гр. кедрови ядки
сол на вкус
3 с.л. настърган пармезан
2 с.л. сирене пекорино
за пастата:
320 гр паста трофи
150 гр картофи , обелени и
нарязани на кубчета със страна 1 см.
150 гр зелен боб , почистен и
нарязан на парчета с дължина 3-4 см.
4 с.л. песто дженовезе
настърган пармезан за добавяне по желание
Листа босилек за гарниране
Начин на приготвяне:
На песто дженовезе:
Традиционно песто дженовезе се
приготвя като всички продукти без сирената се стриват на каша в хаванче, след
това се добавят сирената и се разбърква. В забързания делник и при наличието на
електрически уреди като блендера се процедира по следния начин: босилека,
кедровите ядки, чесъна, зехтина и солта се слагат в блендер и се пасират до
получаването на гладка смес. Сипват се в купа или буркан и се добавят двата
вида сирене, разбъркват се хубаво и пестото е готово.
За пастата:
В голяма тенджера се загрява да
заври 2 л. вода.
Картофите се добавят във врящата
вода и се варят 10 минути, след което се добавя пастата, която се вари 8
минути. В последните 3-4 минути, преди да стане готова пастата, се добавя
зеленият боб.
Пастата се изцежда като се
запазва 3-4 с.л. от водата. Пастата се връща в тенджерата, добавя се пестото и
запазената вода, разбърква се хубаво, за да се разпредели равномерно сосът и се
сервира веднага с допълнително пармезан. Всяка порция се гарнира с листенца
босилек за красота.
Да ти е сладко!
И само да напомня - моят блог, който ти в момента разглеждаш, е номиниран в конкурса „Годишни награди за кулинарни блогъри“, организиран от Блоговодител и то в две категории:
Категория „Жител на света“ – най-добър блог с чуждестранни рецепти
и
Категория „Кулинарни пътешествия“ - най-добър блог, съчетаващ кулинарни рецепти и пътеписи
Ще се радвам да ме подкрепиш, ако имаш желание и харесваш блога ми. Сайтът за гласуване е Кулинарни награди.
Не пропускай да гласуваш във всички категории. Всички номинирани са много интересни и заслужават специално внимание.
Гласуването става много лесно. Отиваш горе в менюто на сайта на "Гласувай" и оттам имаш два варианта или да се впишеш с Фейсбук профила си или с профила си в Блоговодител (или да създадеш такъв ако нямаш). Оттам следват 10-те категории. Като гласувайш във всички категории, се включваш в томбола за награда от партньорите на конкурса. Благодаря предварително на всеки гласувал за моя блог!
Коментари
Публикуване на коментар