събота, 30 декември 2017 г.

Лесна торта Наполеон

В навечерието на Новата година ти предлагам един класически френски десерт, но с частично готови продукти, които ще съкратят значително времето ти за направата му. Това е известният на всички сладкиш Наполеон, който се състои от няколко реда многолистно (бутер) тесто, слепени с известно количество крем, покрити отгоре с разтопен фондан, украсен с ивици шоколад. Освен ако не държиш сам да си направиш бутер тестото и фондана, което значително ще увеличи необходимото ти време и усилия,  този десерт е изключително лесен. И вкусен. И как да не е, всичко с голямо количество домашно приготвен Crème Patissiere е вкусно.




Както при почти всяка известна рецепта и тук няма едно-единствено мнение относно произхода и наименованието на десерта. Най-популярните истории сигурно си ги чувал, но и аз да ги повторя накратко. Според някои източници десертът от mille-feuilles (многолистно тесто) не е бил известен във Франция до края на XIX век, а освен това във френските рецепти той не е бил свързван по никакъв начин с името "Наполеон", а покритието му било от обикновена захарна глазура и без шоколадови ивици. Но по някакви загадъчни причини в един момент от съществуването си сладкишът започнал да се нарича​​"Наполеон" и покритието му било заменено с бял фондан с ивици шоколад. От поколения на датчаните се казва, че датски готвач на кралски сладкиши изобретил десерта в началото на 1800 г. по повод посещението на император Наполеон при краля на Дания в Копенхаген. Италианците са убедени, че това е грешен превод на "Napolеtano" (неаполски) и всъщност това е една от разновидностите на правените в Неапол сладкиши на пластове. Други пък вярват, че линиите от шоколад изглеждат като буквата "N" за "Наполеон", което е много по-лесно за произнасяне от чужденците, отколкото мил-фойл. Една последна история, или по-скоро анекдот, разказва, че този десерт е наистина френско изобретение и в крайна сметка любимият сладкиш на Наполеон: той ял толкова много от него, обаче, в навечерието на Ватерло, че е загубил битката. Поради тази причина рецептата изчезва от погледа на французите в продължение на половин век, а когато най-накрая се появил отново от забвението, той бил с ново покритие и ново име.

Необходими продукти:

1 пакет кори за торта Напоелон от магазини Берьозка

За Crème Patissiere (сладкарски крем):
1 л прясно мляко
зрънцата на 1 шушулка ванилия
200 гр. захар
60 гр. царевично нишесте
50 гр. брашно
4 жълтъка
2 яйца
50 гр. масло, нарязано на кубчета

За глазурата от фондан:
250 гр. бял фондан
2 с.л. кирш/черешов ликьор

За гарниране:
50 гр. тъмен шоколад

Начин на приготвяне:
В тенджера се смесват прясното мляко и зрънцата от ваниловата шушулка. Слагат се на умерено силен огън да се затоплят. В купа се смесват жълтъците, яйцата и захарта и се разбиват на крем. 

Добавят се нишистето и брашното е се разбъркват. Млякото се сваля от котлона малко преди да започне да ври и около 1/3  от него се добавя към яйчената смес с разбъркване. 

След това жълтъчната смес се добавя в останалото прясно мляко и тенджерата се връща на котлона. Вари се при непрекъснато бъркане докато кремът се сгъсти.
Сваля се от огъня и се добавя постепенно маслото като след всяка порция се кремът се бърка докато се усвои маслото. Оставя се настрана да се охлади като се покрива с найлоново фолио, за да не хване коричка.
Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя леко да се охлади преди да се прехвърли в хош с много тънък накрайник.
Фонданът се нарязва на кубчета в огнеупорен съд, добавя се черешовият ликьр и се разтопява на водна баня.

Върху плот или плоска тава се поставя една от платките многолистно тесто и се залива с разтопения фондан. Заглажда се с шпатула.

Върху фондана се правят ивици от шоколада през около 2 сантиметра, след което с остър нож се минават напречно, като посоките се разминават на всеки ред, за да се разнесе вълнообразно шоколадът ето така:

С остър нож се изрязва излишния фондан отстрани на платката, за да стане от всички страни равна и гладка.
Тази платка се оставя настрани до сглобяването на тортата.
Върхи правоъгълен поднос или чиния се поставя първата платка, покрива се с крем, върхи нея втората платка, крем, платка, крем и най-отгоре се поставя платката с фондана. 

Тортата се измазва с крема и се поръсва с натрошена кора от бутер тестото (има приложено пакетче с натрошен блат в пакета с корите).

Прибира се в хладилника за поне 12 часа, след което се сервира.
 Весело посрещане на Новата година, приятели!



Няма коментари:

Публикуване на коментар