Аквариумът на Генуа и рецепта за черен ориз със скариди и тиквички
Генуа, една от великите италиански градове-републики през Средновековието, е град с
изключително богата история, прославил се в миналото благодарение на стратегическото
си местоположение и смелите си мероплаватели. В едни отдавна отминали времена, заслужила
си прозвището La Superba, Генуа
още през XIв. господства в средиземноморската търговия. С
удобния естествен залив и търговските възможности на едно от най-важните
италиански пристанища историческият й възход е почти неизбежен. Основана преди
повече от 2200 години, Генуа е посрещала хиляди пътешественици, поклоници,
търговци, обикновени пътници и кралски особи, пристигащи в Европа с някой от
многобройните кораби, акостирали тук. Всяко едно събитие е оставило своя
отпечатък някъде по улиците на града. Въпреки това, туристите не са много тук,
отчасти защото в Генуа няма някакви изключителни забележителности, отчасти
заради известната занемареност и непривлекателност, присъща на големите
пристанищни градове. Но ако се абстрахираш от това и се ограничиш до
историческия център на града, ще откриеш богатство от дворци, църкви, мозайки,
живописни улици и красиви къщи. Ние пристигнахме в Генуа на връщане от нашата
Ваканция във Франция, за която ти разказах вече в цели четири публикации –
първа, втора, трета и четвърта. В Генуа останахме две вечери и имахме на
разположение цял ден с една „задължителна“ точка в дневния ред -
посещение на Аквариума. Всичко друго беше импровизация, включително и
вечерята ни в едно много приятно заведение Risoteria In Vino Veritas, където
опитах ястие като това, което ти представям днес – Черен ориз със скариди или Riso Venere con Gamberetti.
През 1992 г. Празниците в чест
на 500-годишнината от пътуването на Христофор Колумб до Новия свят се провеждат
в една реновирана Генуа като доста от подобренията са направени на Старото
пристанище. Построен е и вторият по големина в Европа аквариум. Аквариумът на
Генуа е разположен в 50 огромни водоема и разполага с 20 000 морски твари. Тук
можеш да видиш делфини, тюлени, акули и пингвини, както и безброй по-малки риби
и най-различни морски обитатели.
Но да се върнем на нашето
ястие, рецептата за което адаптирах от тази тук.
Основна съставка в тази рецепта е черният ориз, който не е особено разпрастранен като продукт и затова ще ти разкажа малко повече за него, ползите от него и от къде да си купиш пакет черен ориз. Черният ориз всъщност има и
лилав отенък, въпреки, че той е почти незабележим, когато оризът не е сварен. До
скоро Черният ориз не беше разпространен в Европа, защото е бил защитено
растение в Азия в продължение на векове. Износът му е бил за забранен, известен
е още и като императорски ориз. Днес се отглежда предимно в Китай и по долината
на река По в Италия.
Черният ориз Венере е много богат
на растителни влакна и фосфор, съдържа редица минерали като калций, желязо,
цинк. Характерният му черен цвят се дължи на особената пигментация на външния
слой на зърното, но сърцевината му е бяла като на останалите сортове ориз. Черният
ориз се свързва с множество ползи за здравето – една от Супер храните или тези
храни, които имат по-голямо ползотворно влияние върху организма, отколкото
други подобни храни.
Черен ориз в България се
предлага от Крина в почти всеки супермаркет, а италианският ориз, който аз
използвах, се продава в Метро.
Необходими продукти за 4 порции:
250 г черен ориз
30 мл зехтин
1 скилидка чесън, нарязана на
ситно
1 малка глава лук, нарязана на
ситно
1 средна тиквичка, настъргана
на едро ренде
300 гр., 12-15 почистени скариди,
като две-три могат да се оставят с черупката, за аромат и красота
Сол и черен пипер
Настъргана кора от половин
лимон
Начин на приготвяне:
Оризът се измива, залива се с две
чаши вода и ½ ч.л. сол и се слага да заври. Оставя се да ври под капак на тих
огън около 35 мин. Останалата вода се отцежда.
В дълбок тиган със загрятото
олио се задушава лукът, нарязан на ситно. Добавят се чесънът и тиквичката.
Разбъркват се 5-6 мин. и се добавят скаридите. Оставят се на огъня най-много
2-3 мин. Добавя се оризът, всичко се разбърква, добавя се черен пипер и се
сервира.
Но да ти покажа и оригиналът от Ризотерията в Генуа, както и някои от другите предложения в менюто, които опитахме.
Какво интересно морско царство! Рецептата също ми допадна:). Поздрави, Таничка!
ОтговорИзтриване