Kirschenmichel - немски черешов сладкиш
Все
ми се струва, че в традиционната българска кухня няма достатъчно предложения за
сладкиши с плодове като ягодите и черешите. Даже не се сещам за нито един.
Което е малко странно като се има предвид географското ни положение. От своя
страна обаче, немската кухня изобилства от печива с наименования от сложни
съществителни, на които първата част е някакъв плод, а след това следва някое
от всичките –torte, -kuchen, -gebäck, -kekse, -plätzchen, -strudel и други, от които да си избираш. Може би и затова почти всичките ми предложения
за сладкиши с плодове са все с немска жилка. Такива са и любимата ми торта Шварцвалд, и сладкишът с ягоди и ревен, и ягодовият сладкиш, такъв е и днешният черешов сладкиш Kischenmichel, който даже не знам как да преведа, но е идеален за сезона на черешите.
Kirschenmichel
е традиционен десерт от немска кухня и се сервира предимно в провинциите Пфалц, Баден-Вюртемберг, Южна
Бавария и Южен Хесен.
Kirschenmichel се състои основно от стар хляб,
мляко, яйца, захар и масло. Към тази смес се добавят череши, а за допълнителен
аромат и вкус могат да се ползват ванилия, канела, ром, бадеми и др. Сладкишът се сервира обикновено топъл като
десерт (макар, че прочетох, че в някои немски семейства се предлага и като
основно след супата), с топъл ванилов сос, сладолед или бита сметана.
Рецептата отново е от книгата ми с немски рецепти - Deutsche Küche neu entdeckt!
Необходими
продукти:
За
сладкиша:
Череши, изчистени
от костилките (пресни)
250 мл прясно
мляко (хладко)
4
филии
сух бял хляб, франзела или 4 земелчета
4
с.л. / 60 г. захар
50 г. меко краве масло плюс допълнително за намазване на
тавичката
4
яйца
настъргана кора
от един лимон
1 ч.л. ванилов екстракт
1
ч.л. ром/коняк
щипка канела
щипка
сол
50
грама бланширани и нарязани на едро бадеми, леко запечени
галета за поръсване на
формата
пудра захар за поръсване на
сладкиша
За
ваниловия сос:
2
жълтъка
3
с.л. захар
1
с.л. нишесте
250
мл прясно мляко
1/2
шушулка ванилия
Начин на
приготвяне на сладкиша:
Хлябът
се нарязва на кубчета или се накъсва на залци, поставя се в купа и се залива с
прясното мляко и се оставя настрани, докато течността се абсорбира.
Черешите
се измиват и изчистват от костилките.
Правоъгълна
тавичка с размери 15х25 см се намазва с масло и се поръсва с галета.
Фурната
се загрява на 200 градуса С.
Яйцата се разделят на жълтъци и
белтъци.
В
голяма купа се разбиват маслото и захарта на крем, добавят се един по един
жълтъците и се разбива докато се поемат. Добавят се ваниленият екстракт, ромът,
лимоновата кора и канелата. Добавя се и накиснатият в млякото хляб, половината от бадемите и черешите и
сместа се разбърква се разбърква с шпатула.
Белтъците
със солта се разбиват на сняг и внимателно се прибавят към сместа така че да се запази максимално обемът.
Получената
смес се изсипва в тавичката, заглажда се с шпатула и огоре
се поръсват останалите бадеми.
Печете в
предварително загрята фурна на 200°, за 40 минути, до
получаване на златиста коричка.
През
това време се приготвя ваниловият сос.
В
тенджера се сипва прясното мляко.
Семенцата
на ваниловата шушулка се остъргват с нож и заедно със шушулката се добавят към млякото.
Загрява се до завиране и се прецежда.
Междувременно
жълтъците и захарта се разбиват с миксер докато се сгъстят и изсветлеят. Добавя
се нишестето и се рабърква. Към тях по малко, на тънка струйка и при
непрекъснато разбиване се добавя прецеденото мляко. Връща се на котлона и се
загрява на умерен огън. Разбърква се непрекъснато за 3-4 минути или докато
сосът се сгъсти. Дръпва се от котлона и се покрива с капак или фолио, за да не
хване коричка.
Готовият
сладкиш се изважда и се
поръсва с пудра захар.
Сервира
се с топъл ванилов сос.
Голяма вкусотия! Супер апетитни снимки. Взимам си парченце:) Поздрави, Таничка!
ОтговорИзтриване