Baci di dama - италиански лешникови сладки за романтични хора и поводи
Baci di Dama буквално
се превежда от италиански „Целувките на дамата“ – две лешниково-маслени
топчета, слепени с шоколад, които наподобяват устни, готови за целувкаJ. Това са сладки, с произход от областта Пиемонт
в Италия, приготвяни
в началото на деветнайсети век оригинално
само с лешници, които тогава били по-достъпни от бадемите. В наши дни има много
варианти на рецептата като разновидността с бадеми и какао се нарича Baci Dorati или
златни целувки. В
крайна сметка, който и вариант да избереш, важното е че тези сладки са лесни и
вкусни и преди всичко романтични, т.е. подходящи за специален повод.
За първи път опитах Baci di dama миналата
година, когато по време на лятната ни почивка в Тоскана, за която ти разказах в
няколко поредни публикации (първа, втора и трета част), съвсем случайно закупих
кутийка сладки от един супермаркет. Оказаха се точно тези популярни италиански сладки,
във вариант alla mandorla (с бадеми), които имат това романтично име – Baci di dama, и също толкова нежен и
приятен вкус.
Когато тези дни се
сетих за тези сладчици, бях особено доволна, че открих и рецепта на български –
естествено в блога на Йоана. Използвах нейното предложение за рецепта като
намалих леко количествата, защото не исках толкова много сладки и замених
съвсем малка част от количеството лешници с бадеми. Добавих и малко ванилена
есенция, не толкова за аромата, колкото за течност (макар и съвсем малко),
която да помогне на маслото в спояването на всички сухи съставки в тесто.
За 30-32 броя слепени
сладки.
Продукти:
180 г сурови белени лешници
30 г смлени бадеми
210 г бяло брашно
140 г захар
щипка сол
140 г меко масло
1 ч.л. ванилена есенция
50 г натурален шоколад
Фурната се загрява на
180 градуса С. Лешниците се запичат за
10-12 минути, изваждат се и се охлаждат, след което се смилат фино.
В купа се смесват
смлените лешници, бадемите, пресятото брашно, захарта и солта. Към тях се
добавя маслото, нарязано на кубчета. Добавя се и ванилената есенция.
Всичко се омесва на ръка докато се
образува тесто, което се събира на топка. Ако е твърде суха сместа, може да се добави 1-2 ч.л. вода. Тестото се разделя на 4 части. Всяка
част се оформя на пръчка с дебелина около 3 см. Тъй като тестото е ронливо, като
тестото се оформя/издърпва с помощта на фолио.
Оформените пръчки се
охлаждат в хладилника 1-2 часа или във фризера 15-20 минути. Охлаждането е
важно за оформянето на топчетата и за запазването на формата им по време на
печенето.
Фурната се загрява на
160ºC.
Изваждат се една по
една пръчките тесто от хладилника или фризера и се нарязват на парчета с
дебелина около 1 см.
Парчетата се оформят с длани на топчета, които се
подреждат в тава, покрита с хартия за печене.
Сладките се пекат за
14-16 минути. Трябва да придобият съвсем лек загар на повърхността. След
като се изпекат се охлаждат и се слепват с шоколад.
За слепването шоколадът
се разтопява на водна баня, леко се охлажда, за да не е много течен и се излива
в пош с малък накрайник № 002,
За слепването на сладките се изтисква много малко количество шоколад. Ако се
използва по-голямо количество, той ще се разтече и сладките ще изглеждат не
много добре. След като се слепят, сладките се поставят така, че да стоят изправени,
докато шоколадът стегне. Докато той
стяга, необходимо е сладките да се поставят прави в подходящ съд.
След като шоколадът стегне, сладките вече може да се преместят в съда, в който
ще се съхраняват или поднасят.
Но освен сладки, разни хубави поводи е добре да са придружени и с цветя, много цветя.
Коментари
Публикуване на коментар