събота, 23 януари 2016 г.

Торта Гараш, София, България

Торта Гараш - българска шоколадова торта! Всички знаем колко невероятно вкусна е тази торта, с тънките орехови блатове и кадифения шоколадов крем. Просто класика! Винаги съм искала да се пробвам да я направя, но всеки път се отказвах, защото ми се виждаше голяма играчка - къде по-лесно е да отидеш до сладкарница "Пчела" напр. и да си купиш едно парче! Досега! Защото вече я направих, ето я:




Преди това, обаче, трябваше да си избера рецепта и да проуча това-онова за тортата, която e създадена в София, предполага се в началото на XX век или по-точно,  в една от известните по онова време софийски сладкарници, със собственици унгарци, единият от които се казва Гараш (не може съвсем без чужд елемент!).  Най-общо тортата се състои от 5 тънки блата от яйца, захар и орехи със шоколадов крем помежду им и ... това е безспорното по отношение на произхода и оригиналната рецепта на тази торта, което установих след известно търсене на повече информация. Срещнах учудващо много варианти на състава и технологиите на приготвяне, като с течение на времето тенденциите са, естествено, към опростяване.

На повечето места блатовете се приготвят само от белтъци, захар и орехи, има предложения и с жълтъци или с лешници вместо орехи, има и такива с добавяне на брашно. За крема вариантите са още по-разнообразни – с масло, мляко и шоколад; със сметана и шоколад; с жълтъци, захар, масло и шоколад. За пропорциите – да не говорим. В едни рецепти глазурата включва и слой мармалад под шоколада, в други е само от шоколад и масло, в трети - след като се намаже най-горния слой крем, тортата само се пъха в силна фурна за 1-2- минути да се глазира и т.н. Поръската, освен че почти единодушно се приема, че е зелена, ту е от кокосови стърготини, ту от филирани бадеми, а на места се среща и от шамфъстък... Накрая съвсем се обърках. 

Въпреки това, обаче, този път бях решила, че ще пробвам, какво толкова може да не се получи, най-много резултатът да не е торта Гараш, а някаква друга, ненаименована торта!? И така, както и друг път се е случвало, направих си собствена компилация от безспорните съставки – яйца, захар, орехи, сметана, масло, шоколад и зелена поръска - филирани бадеми в моя случай.

Използвах основно рецептите от две книги: "Нашата  и световната кухня и рационалното хранене", авт. С. Чертанова и Н. Джелепов, изд. 1977 г. и "50 неустими десерта", авт. Ивелина Иванова, изд. 2014 г.

Необходими продукти:

За платките:
8 белтъка
350 гр. пудра захар
300 гр. смлени орехи
2 с.л. брашно

За крема:
600 мл. сметана, 30-35%
400 гр. натурален шоколад 60% (или шоколадов кувертюр)
1 ванилова шушулка или 1 супена лъжица ванилова есенция

За глазурата:
150 гр. шоколад
50 гр. масло

За поръската:
30 гр. филирани бадеми, оцветени в зелено 

Начин на приготвяне:

Фурната се нагрява на 170°C.
В купа се смесват орехите, захарта и брашното. Към тях се добавят неразбитите белтъци и всичко се обърква хубаво докато се получи лепкава, не твърде гъста или течна маса. Върху 5 листа хартия за печене с молив се рисуват кръгове с диаметър 26 см.  В очертанията се разпределя сместа.



Платките се пекат около 8 мин. в загрятата фурна. Охлаждат се и се отделят от хартията.

За крема. Подготвя се широка купа, която се напълва наполовина с лед и вода. Оставя се настрана. Шоколадът се начупва на кубчета и се оставя настрана.


Сметаната се кипва с разрязаната шушулка ванилия


и се добавят начупените парчета шоколад. Разбърква се, докато се стопи шоколадът. Ванилията се изважда и съдът се слага в купата с лед и вода. 


Сместа се бърка, докато се охлади и посгъсти, след което се разбива с миксер докато се получи гъст, гладък крем.

Тортата се сглобява като се нареждат блат, крем, блат, крем и накрая се завършва с крем. 



 За глазурата шоколадът и маслото се стопяват на водна баня, 


разбъркват се, охлажда се леко, за да се посгъсти сместа и се залива тортата. 

Тортата се украсява с кръг от филираните бадеми, оцветени в зелено.







Това е, не беше сложно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар