вторник, 28 февруари 2017 г.

Сладки мартеници - цветни алфахорес

За Баба Марта избрах да направя червено-бели сладки вместо мартенички  от конци. Рецептата за сладките е тази за известните аржентински масленки алфахорес като използвах червена сладкарска боя, с която оцветих половината тесто. Според мен станаха доста сполучливи. 


четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Berlingozzo - тоскански карнавален кекс

Зад странното име Berlingozzo всъщност стои един невзрачно изглеждащ кекс в кръгла форма. Ако не ставаше въпрос за рецепта с произход още от времето на Медичите, ако този кекс не беше едно от типичните ястия, приготвяни през карнавалния сезон в Тоскана, предназначен за почерпка точно на т.нар. „Блажен четвъртък“, т.е. днес, или ако една от съставките му не беше тосканското десертно вино Vin Santo, то най-вероятно това кексче изобщо нямаше да привлече вниманието ми. Аз обаче, не пренебрегвам рецепти, устояли на модерните вкусове като тези за панфорте или ричарели, също така темата за карнавалите в Италия и съпътстващата ги храна ми е доста интересна, а когато става въпрос за използване на алкохол в храната, любопитството ми е силно провокирано. В резултат на всичко това, не пропуснах възможността да разбера, че всъщност вкусът на този кекс със смешно име напълно компенсира обикновения му вид. 

понеделник, 20 февруари 2017 г.

Spaghetti Cacio e Pepe или спагети с пекорино романо и черен пипер - семпли, но с характер

Не обичам бързи и лесни рецепти. Или по-скоро, не мисля, че има нещо интересно в тези рецепти, което да си струва споделянето. Spaghetti cacio e pepe обаче, макар и много лесно и бързо ястие, съвсем не е безинтересно. "Cacio е pepe" означава "сирене и черен пипер" на няколко централно-италиански диалекта. И както подсказва името, съставките на ястието са много прости и включват само сирене Pecorino Romano, черен пипер и паста - няколко съставки, бързо приготвяне и невероятен вкус - това го могат само италианците. Тайната на успешното ястие се крие в соса, който се получава от настъргано пекорино романо, черен пипер и няколко лъжици от водата, в която са се варили спагетите. Непростимо ще е и никой италианец няма да го понесе, ако в соса добавиш масло или сметана! Разтопеното сирене и нишестето във водата от спагетите са единствените съставки, които придават кремобразния характер на соса, а острият вкус на пекорино романо и сгряващата пикантност на черния пипер превръщат една скучна купа храна в наистина интересно ястие за ядене. И за готвене.


вторник, 7 февруари 2017 г.

Лимонов кекс с рикота и бадеми

Нещо свежо, нещо италианско, нещо за украса – лимони, рикота, бадеми – това са по-специалните продукти, необходими за избора ми за днешната публикация – лимонов кекс с рикота и бадеми.
Сиренето рикота е много удобен продукт, използва се еднакво успешно както в сладките изделия като тарта с рикота по римски, така и в солените предложения като панираните сиренца. Особено ми харесва да го употребявам, когато правя чийзкейк като този с основа от бисквити спекулас, защото плънката става по-лека и въздушна в сравнение с плънката, при която се използва крема сирене. Като добавка в кексова смес, обаче, има обратен ефект дава плътност и сочност и така допринася за по-богата текстура.
Лимоновият кекс с рикота и бадеми е популярен в Италия сладкиш, който не е много сладък, което ти позволява да се насладиш на всички вкусове в него – на прясно сирене, ванилия, бадеми и свежи лимонови кори. Този кекс е плътен и сочен, с кимване и към чийзкейка и към класическия кекс, но като че ли не залита в нито една от двете посоки, а се определя сам за себе си. Можеш да сервираш кекса и само като го поръсиш с пудра захар за повече сладост, но аз избрах да има и нещо хрупкаво като го залях със захарна глазура и поръсих с филирани бадеми или както казва Мечо Пух: „Колкото повече, толкова повече!“.


сряда, 1 февруари 2017 г.

Лимонови бисквити със зехтин и узо

Узо, зехтин, лимони. В една игра на асоциации едва ли ще има някой, който  като чуе тази комбинация от думи или дори само първата от тях - „узо“, да не отговори веднага с една-единствена дума - „Гърция“. Но ако обърнем реда и първата дума е „Гърция“, то, аз лично, освен да асоциирам Гърция с узо, зехтин и лимони, ще се сетя още и за слънце, и за маслини, и за море, и за октопод ... Ще нахлуят във въображението ми картини на хубаво време, кристално чисто море, вкусна храна и безвремие. И точно тези много приятни картини бяха в главата ми, докато приготвях тези бисквити с лимон, узо и зехтин –„гръцко“ трио, гарантиращо наслада.