сряда, 28 септември 2016 г.

Маслинова одисея и фетучини със сирене фета, маслини и печени чушки

Спокойно, не съм тръгнала да обикалям маслинови горички и фабрики за зехтин, просто тъкмо привърших книгата на Джули Ангъс „Olive Odyssey”, преведена на български „По следите на зехтина“, на издателство Гурме - увлекателно четиво за едно вкусно средиземноморско пътешествие, нещо между пътепис, научно-популярна публикация и кулинарна книга за произхода, историята, географското разположение и традициите при отглеждането и най-вече използването на маслините. На мен лично тази тема ми е доста интересна и с удоволствие не само прочетох книгата и се зарових в интернет да намеря и нещо друго за авторката, ами и реших да изпробвам някои от предложените от нея рецепти с маслини и зехтин – едни от любимите ми продукти.
 
 


вторник, 20 септември 2016 г.

Септемврийска почивка на Пелион и какво да правим, когато времето не става за плаж!

Ако си фен на почивките в Гърция, но Халкидики вече ти е поомръзнало, а не ти се занимава с фериботи, за да стигнеш до някой от островите, то полуостров Пелион е мястото за теб (и за мен!). Пелион е планински полуостров във формата на кука, врязан в Егейско море - красиво съчетание от планина, море, маслинови горички, екзотични плажове, китни села и вкусна храна - лайтмотивът на този блог!



 

петък, 9 септември 2016 г.

Салата Panzanella - обикновена и неподражаема!

Лятото е почти към края си, а аз осъзнах, че не съм споделила рецептата на нито една салата в сезона на пресните зеленчуци като изключим салата „Нисоаз“, но тя не е типично лятна салата. И въпреки че вече съм на гръцка вълна (ще споделя и гръцките си впечатления по-натам в блога), и днес ти предлагам нещо италианско.

Panzanella или panmolle е класическа тосканска салата, която е много популярна през лятото не само в Тоскана, но и в други части на Централна Италия.

Тази салата изглежда някак твърде обикновена и четейки рецептата ще ти се стори много малко вероятно да е нещо много добро или особено, каквато всъщност е. Става дума за комбинация от стар хляб, сочни зрели домати и лук, подправени с босилек, обилно полети със зехтин и няколко капки бял винен оцет. Но Panzanella е повече от просто още една доматена салата с малко крутони - разбъркай добре всички съставки, остави ги да си смесят вкусовете за най-малко половин час и тази хлебно-доматена салата се превръща от „не е лоша" във фаворит на трапезата.




четвъртък, 1 септември 2016 г.

Zuppa inglese - що е то!?

Zuppa inglese се превежда буквално като английска супа, но в действителност не е нито супа, нито английска. Това е класически италиански десерт, един вид братовчед на известното тирамису и на не толкова познатото тосканско zuccotto - и тук пандишпановият блат или бишкотите са основна съставна част.