Zuccotto - кулинарно вдъхновение от Флоренция!

Zuccotto е италиански десерт с корени във Флоренция. Zuccotto се сервира охладен или в замразен вид като сладолед. Основните му съставки са пандишпан, добре  напоен с алкохол, бита сметана или мус, ядки, плодове и черен шоколад. Характерно е, че е във формата на обърната купа и често се асоциира с купола на един от символите на Флоренция - Катедралата "Santa Maria del Fiore" или "Света Мария на цветята".  


Салата "Нисоаз" Salade Nicoise

Започна Европейското по футбол, във Франция. И всяка българска жена знае, че мачове се гледат на маса, с подходящи мезета (и напитки, разбира се, но за тях не отговарям!). Френската класика, салата "Нисоаз", ми се видя подходяща за втората вечер от едномесечния футболен маратон. Прие се много добре, има време и да повторя, а сега я споделям. Не е такава врътка, каквато изглежда. Вместо две-три салати, правиш само една, ама голяма и френска :)

Вариация торта Шварцвалд за ценители

Юни е, време е за десерт с череши. И колкото и да е оскъдна реколтата от череши тази година, все ще се намери половин килограм за една от най-известните немски торти - Schwarzwälder Kirschtorte, кръстена според някои не на планината Шварцвалд в Германия, от чийто регион произхожда, а на черешовото бренди Schwarzwälder Kirschwasser, което се използва като съставка в рецептата на тортата. Тортата е от шоколадови блатове, бял сметанов крем и череши или вишни между блатовете.  Традиционно блатовете и черешите се напояват с Kirshwasser.

И както и друг път съм споменавала, когато нямаме някакъв специален повод, предпочитам да не правя една цяла торта, а да направя някакви малки, единични десерти и затова идеята в книгата Deutsche Küche neu entdeckt! за Торта Шварцвалд в буркани, много ми хареса и я заимствах, както се казва:) Ето я и моята интерпретация!