събота, 28 май 2016 г.

Кой каквото пие, с това и готви! Пиле с горски гъби по белгийски, т.е. с бира!

Алкохолът, освен като напитка, която съпровожда храненето, e и много ценна съставка при готвенето. Основните причини за използване на алкохол при готвене е, че той подчертава вкусовете от продуктите, помага месото да стане по-крехко, действа като консервант при готвенето на сладкиши и не на последно място,  придава специфичен аромат на ястието - по време на готвенето голяма част от алкохола се изпарява, а траен остава само неговият аромат.
Белгийската кухня, както можеш да предположиш, предлага голямо разнообразие на ястия, в които се използва бира, като някои от най-популярните са: треска по фламандски, яребица с брюкселско зеле и абатска бира, заек в черешова бира, и разбира се, едно от най-известните белгийски ястия - говеждо по фламандски с бира Carbonnades Flamandes. Дори в прочутите брюкселски гофрети, млякото може да се замени с бира! Белгийската кухня се отличава и със значителни регионални вариации като в същото време е силно повлияна от кухните на съседните Франция, Германия и Холандия. Точно както страната е разделена в езиково, така е разделена и в кулинарно отношение. Във Фламандия кухнята е под силно холандско влияние, докато във Валония готвят по френски маниер, като за мен най-видимо е въздействието на Бургундия, само че виното е заменено с бира!

вторник, 24 май 2016 г.

Сладкиш с ягоди и ревен (Erdbeer-Rhabarber-Kuchen) и разходка из Кьолн

Новия вкус, който опитах в Германия и който си донесох от Германия при скорошното ни пътуване до там (разказах ти в публикацията Един ден в Лиеж), е този на ревена. Докато обикаляхме из Кьолн и аз, разбираемо, се заглеждах и по кулинарните списания, забелязах, че почти на всяка корица имаше снимка на сладкиш с ревен или заглавие от рода на "10 причини да ядем ревен през пролетта":) – явно през април-май е пикът на този зеленчук, който така добре се съчетава в плодови десерти. 

сряда, 18 май 2016 г.

Един ден в Амстердам

Един ден в Амстердам не е достатъчен. Но ако имаш само един ден, не пропускай разходка в квартала Jordaan (Джордан) -  много приятно място - с каналите, типичната холандска архитектура, заведенията и разбира се, някои от най-известните забележителности на Амстердам.

 

събота, 14 май 2016 г.

Аспержи по фламандски

След крем супата от бели аспержи, предлагам едно предястие от зелени (може и от бели) аспержи, което е много свежо и подходящо за сезона също. Аспержи по фламандски:


четвъртък, 12 май 2016 г.

Крем супа от бели аспержи, белгийска кухня

След публикацията за Лиеж, едва ли ще е изненада, че ще последват рецепти от белгийската, холандската и немската кухня. Още повече, че имам и две нови готварски книги – „Dutch and Belgian Food and Cooking“ и „Deutsche Küche neu entdekt!“. И докато още сме в сезона на аспержите, предлагам една топла крем-супа от бели аспержи с наситен пролетен аромат. Този фин и нежен зеленчук според някои източници помага при лошо настроение, благодарение на високото съдържание на триптофан и витамин В9 (фолиева киселина). Високото съдържание на калий пък спомага за добрата мисловна дейност и за пречистването на организма. Калориите в аспержите са много малко и това ги прави подходящи за хора, които искат да се освободят от някой и друг килограм, качен през зимата. Сега е точното време за тази супа.


неделя, 8 май 2016 г.

Един ден в Лиеж, Белгия

Тези дни се завърнахме от шестдневната ни семейна екскурзия до Кьолн, Лиеж, Брюксел и Амстердам. Видяхме нови места, опитахме нови вкусове, спомнихме си вече видяни и опитвани неща, върнахме се с много впечатления и идеи. Основно бяхме отседнали в Кьолн, а до останалите градове пътувахме с влак (с високоскоростните Thalys до Лиеж и Брюксел и Intercity-Express до Амстердам) - Кьолн е много удобна отправна точка - Лиеж е на 1 ч., Брюксел е на 1ч. и 45 м., Амстердам е на 2ч. и 40 м. път с влак, гарите са в центъра на градовете, не търсиш място за паркиране, избягваш по-ранното ходене, проверки и чакане по летищата. В Кьолн, Брюксел и Амстердам със съпруга ми сме ходили и преди, но сега искахме да ги покажем и на дъщеря ни. Бяхме планирали това пътуване преди атентатите в Брюксел и аз лично бях склонна да го пропуснем и да не рискуваме, но, в крайна сметка, решихме да не променяме първоначалните си планове - ако нещо ще се случва, то може да се случи навсякъде, не трябва да се поддаваме на страха (до някакви разумни граници).  

И понеже Лиеж беше новото за мен място, споделям първо впечатленията си от там.