сряда, 28 септември 2016 г.

Маслинова одисея и фетучини със сирене фета, маслини и печени чушки

Спокойно, не съм тръгнала да обикалям маслинови горички и фабрики за зехтин, просто тъкмо привърших книгата на Джули Ангъс „Olive Odyssey”, преведена на български „По следите на зехтина“, на издателство Гурме - увлекателно четиво за едно вкусно средиземноморско пътешествие, нещо между пътепис, научно-популярна публикация и кулинарна книга за произхода, историята, географското разположение и традициите при отглеждането и най-вече използването на маслините. На мен лично тази тема ми е доста интересна и с удоволствие не само прочетох книгата и се зарових в интернет да намеря и нещо друго за авторката, ами и реших да изпробвам някои от предложените от нея рецепти с маслини и зехтин – едни от любимите ми продукти.
 


Джули Ангъс, съпругът й и десетмесечният им син се отправят на средиземноморска одисея с яхта, тръгвайки от Испания, през Франция, Италия, Гърция, и финиширайки в Израел, по следите на маслините и зехтина. И като всяка одисея и тяхното пътуване е изпълнено със събития и преживявания - събират проби от древни маслинови дървета и ги изследват в опит да разберат откъде произхожда първото маслиново дърво. Междувременно, освен че се справят с капризите на времето и няколко повреди на яхтата, се наслаждават на тапенаде в Касис, похапват треска с нахут, задушена в сардински зехтин, присъстват на събирането на маслините в Гърция и посещават вероятно най-старото маслиново дърво в света, на остров Крит.

Нямам снимки на маслиновите дървета, описани в книгата, но имам мои снимки на също, според мен, доста стари маслинови дървета от полуостров Пелион, за който ти разказах в предишната си публикация. Ето ги, абсолютно нереално изглеждащи, като декор от фентъзи филм: 







А ако искаш да научиш повече не само за това приключение на семейство Ангъс, но и за другите им авантюристични занимания, може да се поровиш в техния блог. 

Джули Ангъс, освен пътешественик, е и молекулярен биолог и заедно с разказа за пътешествието им, тя представя и изследванията си върху произхода, култивирането и разпространението на маслината, като предлага ценна информация за качествения зехтин и ефекта му върху човешкото здраве, за производството на зехтина, за истинския екстра върджин и как да го разпознаем, за готвенето със зехтин и за кулинарните традиции по Средиземноморието. Накрая на книгата, освен дежурните Благодарности, Бележки и Библиография, Джули Ангъс е добавила и три приложения, които намирам за оригинални и полезни: Приложение А - Съвети за организиране на парти с дегустация на зехтин, Приложение В - Най-често срещаните въпроси за зехтина и Приложение С - Рецепти със зехтин и маслини.

Познай от кое се възползвах най-напред?  Естествено, не съм организирала дегустация на зехтин, не че не ми се иска, но кой ще ми се върже!? Просто изпробвах рецептата за Средиземноморски спагети с маслини, сирене фета и печени чушки, само че вместо спагети, използвах фетучини. Ето и рецептата, леко адаптирана:

Необходими продукти за 4 порции:

100-120 мл зехтин екстра върджин
3 чушки, по възможност 1 зелена, 1 червена и 1 жълта
2 домата, обелени и нарязани
100 гр. обезкостени маслини, нарязани на дребно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
½ ч.л. риган
Сол, прясно смлян черен пипер
400 гр. фетучини или спагети
200 гр. сирене фета, натрошено
Няколко стръка пресен босилек




Начин на приготвяне:

Фурната се загрява на 220 градуса С. Чушките се изчистват от дръжката и семките, намазват се със зехтин и се изпичат във фурната до почерняване на люспите.


Оставят се да изстинат, обелват се и се нарязват на лентички.
В купа се смесват доматите, маслините, чесънът, 4 с.л. зехтин и риганът. 


Добавя се сол и черен пипер. Купата се покрива с фолио и се прибира в хладилника  за около 1 час, за да се смесят вкусовете.
В тенджера с вряща вода пастата (фетучини, спагети) се сварява до al dente, изцежда се и се смесва със сиренето фета.


Добавя се сосът с доматите и чушките. Разбърква се и се разсипва по чинийте като се гарнира с босилек и още прясно смлян пипер.



Имах известни резерви по отношение на сос без никаква термична обработка с изключение на печените чушки, но това беше само докато опитах първата хапка. 


Много вкусно, леко и свежо! 
И докато все още сме в сезона на пресните чушки, побързай да се възползваш! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар