вторник, 12 януари 2016 г.

Тарт с рикота по римски и Гръцки бадемови курабии - почерпка за имения ми ден!

Днес се отбелязва денят на Света Татяна, ранно християнска мъченица, живяла в Римската империя в началото на ІІІ век, по времето на император Александър Север. Интересното е, че Света мъченица Татяна Римска е една от малкото светии, почитани и от католическата и от православната църква.
С други думи, днес имам имен ден и по този повод направих нещо за почерпка, защото по традиция от имениците се очаква да почерпят, нали?
Спрях се на две рецепти, една от кухнята на Рим и една от кухнята на Гърция.

Тарт с рикота и шоколад по римски (crostata di ricotta e cioccolato romana) и Гръцки бадемови курабии (κουραμπιέδες).


Тартът с рикота и шоколад е един сладкиш от класическата римска кухня и се състои от обвивка от ронливо тесто, с пълнеж от деликатен крем от  сирене рикота романо, обогатен с тъмен шоколад и подправки.

Рецептата е адаптирана от тук.

Необходими продукти:

За тестото за тарт във форма с диаметър 26-28 см:
300 г брашно
150 г захар
150 г масло
2 жълтъка
1 цяло яйце
Щипка сол
Настъргана кора от ½ лимон

За пълнежа:
500 г сирене рикота прясна
250 г захар
50 грама шоколад, тъмен
1 яйце
2 жълтъка
щипка канела
100 гр. захаросани плодове
настъргана кора от ½ лимон и ½ портокал
25 мл. вино Марсала (може ром или бренди, каквото имате вкъщи)
1 яйце, за намазване

Мекото масло и захарта се разбъркват заедно, довабят се яйцата, а след това и брашното със солта и лимоновата кора. Омесва се меко тесто, което се завива в полиетиленово фолио и се прибера за 30 мин. в хладилника.
От охладеното тесто се отделя 1/3, за да се използва за покриване на тарта. Останалото тесто се разточва на кора с дебелина 3 - 4 мм и се прехвърля във форма за тарт или за торта (26 см.). Оформя се така:


За плънката. Рикотата се разбърква с яйцата и захарта. Добавя се канелата, виното Марсала, корите от цитросовите плодове, захаросаните плодове и накрая шоколадовите парченца. Плънката се изсипва върху оформената подложка за тарт и се заглажда. От отделеното тесто се разточва  кора със същата дебелина( 3-4 мм.) и се нарязват 8 ленти с ширина 1,5 см.  и се нареждат върху плънката по този начин:


Отгоре се намазва с разбито яйце.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса С за около 30 мин. Оставя се да се охлади в тавата и след това се изважда. Може да се поръси и с пудра захар.

Този път замесих малко повече тесто и направих и три малки тарталети:


Ето как изглеждат изпечени и големият тарт и малките тарталети:





Следва рецептата за Гръцките бадемови курабии, адаптирана от The Complete Book of Greek Cooking. Тези курабийки са много подходяща почерпка за всички зимни празници, като започнем от Коледа, Нова година и продължим до януарските имени дни.

Необходими продукти:

225 гр. масло
150 гр. захар, фин кристал
2 жълтъка
1 ч.л. ванилен екстракт
1/2 ч.л. сода бикарбонат
45 мл. бренди, Metaxa най-добре, като са гръцки сладките и брендито да е такова :)
500 гр. бяло брашно
щипка сол
150 гр. бланширани бадеми, леко запечени и ситно нарязани
350 гр. пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Маслото и захарта се разбиват докато се получи лека кремообразна смес. Добавят се жълтъците, един по един, след това ванилията.

Содата се разтваря в брендито и се изсипва в сместа. Добавя се брашното със солта и се оформя меко тесто. Добавят се бадемите и се замесват в тестото.

Фурната се загрява на 180 градуса С.

Тестото се разделя на две и едната половина се завива във фолио и се оставя настрани. Другата половина се разточва на тънка, 1,5 см, кора. С форма за сладки се изрязват курабийките.


 Нареждат се в тава върху хартия за печене.


Същото се повтаря и с другата половина от тестото.

Курабийките се пекат 20-25 мин. или докато станат леко златисти, не се оставят да станат кафяви.

През това време се поръсва голяма чиния или друг плосък съд с част от пудрата захар. В момента, в който курабиите се извадят от фурната, се поръсват отгоре с пудра захар.


Оставят се за 1-2 минути така в тавата, след което се прехвърлят върху покритата с пудра захар чиния. Отново се поръсват с пудра захар, докато станат чисто бели.


Поднасяш с кафе, чай и препоръчително с други сладкиши, за да има избор!




4 коментара:

  1. Бих пожелала всекиму денят да започва така - повярвайте ми, удоволствие е да опитате и двете рецепти с кафето - създават настроение за целия ден, особено ако смесвате вкусовете от любими средиземноморски дестинации! Честит Имен Ден отново, Таня! Пожелавам ти вкусни пътища, които да ти носят радост и удоволствие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много благодаря, както за оригиналните ти, много образни и позитивни коментари, така и за свежите и изкушаващи домашни бонбони Рафаело! Вкъщи много се харесаха също!

      Изтриване
  2. Танче, изтънчен римски вкус притежава този тарт!
    Продължавай със същата страст да публикуваш в блога рецептите, които експериментираш и да ги споделяш с твоите почитатели! Ира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, Ира! Засега, идеите и желанието ми за нови рецепти, вкусове и дестинации са в изобилие, така че ще продължавам да пробвам и споделям!

      Изтриване